Postnatal

Als er een kleintje wordt geboren, gaat er een nieuwe wereld open. Prénatal is al meer dan 60 jaar dé babyspeciaalzaak waar je met al je vragen en wensen terecht kan. Wij weten daarom als geen ander dat de eerste weken als kersverse ouders niet alleen maar een roze wolk zijn. De zorgen voor een kleintje vragen veel van je, en van weinig slaap wordt niemand gezellig. Om nog maar te zwijgen over de lichamelijke ongemakken.

Ondertussen roept iedereen in je omgeving dat je van deze speciale periode moet genieten. Je zou je hierdoor bijna schuldig voelen als je het af en toe eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Wij willen dit taboe doorbreken. Daarom veranderen wij de komende dagen onze merknaam in Postnatal, om aandacht te genereren voor dit onderwerp’, moeders te supporten en het onderwerp éindelijk bespreek te maken.

We hebben aan bekende YouTuber en moeder Marlieke gevraagd om een eerlijk gesprek te voeren met Ajgul Agayeva en Kelly Spronk over de periode na de bevalling. Wat zijn de clichés, maar vooral ook; hoe is het nu echt en waar praat(te) je niet makkelijk over. Met dit initiatief brengen we het gesprek op gang over een roze wolk die soms meer op een donderwolk lijkt. 

Nu we dit belangrijke onderwerp op de kaart hebben gezet en het gesprek geopend is, is het tijd om het stokje over te dragen. Op deze manier laten we graag zien dat het oké is als je er soms even geen in hebt of dat je af en toe onzeker wordt van het perfecte Instagram wereldje. Daarom roepen we iedereen op om hun eigen ervaringen op social media te delen met #eerlijkewolk. Hoe meer verhalen er gedeeld worden, hoe meer bewustzijn er ontstaat. Op deze manier doorbreken we samen het taboe en supporten we andere moeders!

 

deel je ervaring met #eerlijkewolk

 

 

 

Heb je last van postnatale klachten of een postnatale depressie? Dan is het belangrijk, en vaak ook fijn, om hier met iemand over te praten. Voel je niet schuldig over wat je denkt of wat je voelt. Praat met mensen in je omgeving over de gevoelens die je hebt. Daarnaast kan je huisarts of verloskundige je hier het beste in adviseren en je helpen om officiële hulp in te schakelen.

 

Meer dan de helft van de vrouwen heeft een paar dagen na de bevalling last van somberheidsklachten. 1 op de 8 moeders ontwikkelen zelfs een depressie na de bevalling (Ministerie van Volksgezondheid). Veel moeders durven hun situatie niet aan te kaarten. Zij zijn bijvoorbeeld bang om gezien te worden als een slechte moeder (47,4%) en willen anderen niet belasten (52,2%), blijkt uit een peiling onder vrouwen die (signalen van) een postnatale depressie hebben gehad (Rijksoverheid.nl).