Blog

“Mag je sushi als je zwanger bent?”

Publicatie: 26 november 2021
Dit bericht is gesponsord door Nutricia

Zomaar een vraag die ze bij Nutricia Kindervoeding Service regelmatig krijgen. Charlotte en Mariëlle werken er als voedingskundigen. Ze zijn 24/7 bereikbaar voor de meest uiteenlopende vragen rondom voeding. Daarover willen we graag meer weten.

Wat houdt dat nou precies in, Nutricia Kindervoeding Service?

Charlotte: “Wij zitten klaar voor zwangeren of nieuwbakken ouders om vragen te beantwoorden rondom voeding. Je kunt ons altijd bellen, appen, chatten of mailen. Ja, ook midden in de nacht en tijdens feestdagen.” Mariëlle: “Baby’s doen niet aan kantoortijden, dus wij ook niet.”

Wat een leuke job hebben jullie. Hoe zijn jullie daar zo terecht gekomen?

Mariëlle: “Iedereen die bij ons werkt heeft de opleiding Voeding en Diëtiek gedaan en is afgestudeerd voedingskundige. Vanuit mijn opleiding ging ik stage lopen bij Nutricia en ik ben er nooit meer weggegaan!” Charlotte: “En je krijgt nog een interne opleiding over babyvoeding en borstvoeding.”

Wat is het meest bijzondere gesprek dat je ooit hebt gehad?

Mariëlle: “Ik vind alle vragen waarbij ouders zichzelf kwetsbaar opstellen heel bijzonder. Vaak schamen ze zich omdat ze iets niet weten, terwijl het natuurlijk nooit gekke vragen zijn. Het is tof dat ze ons op zo’n moment in vertrouwen durven te nemen. Soms krijg ik een huilende moeder aan de telefoon. Als ze dan na ons gesprek blij en opgelucht ophangt, heb ik mijn doel bereikt.” Charlotte: “Vaak bellen we na een weekje even terug, als dat afgesproken is natuurlijk. Gewoon om te vragen hoe het gaat.”

Mag je sushi als je zwanger bent? Héél veel vrouwen kun je daarvoor wakker maken.

Mariëlle: “Sushi met rauwe vis is helaas niet geschikt tijdens de zwangerschap. Je kunt natuurlijk wel sushi eten met bijvoorbeeld groenten, zeewier, gaar ei en tahoe.” Charlotte: “Gezond en gevarieerd eten is extra belangrijk als je zwanger bent. Wij hebben diverse recepten bedacht en uitgeprobeerd. Soms is je inspiratie even op en dan is het wel fijn om lekkere en gezonde recepten op te kunnen zoeken. Op nutriciavoorjou.nl vind je zwangerproof recepten en ook recepten die passen bij de leeftijd van je kind.”

Je kunt tijdens je zwangerschap extreem moe zijn. Hoe komt dat nou eigenlijk?

Charlotte: “Je lichaam maakt een mensje! Dus ook als je niets doet, is je lijf keihard aan het werk. Het is vooral heel belangrijk om aan die vermoeidheid toe te geven.”

Klopt het dat de eerste 1000 dagen van je leven zo belangrijk zijn?

Mariëlle: “Zeker! Als je de zwangerschap en de eerste twee jaar bij elkaar optelt, kom je op 1000 dagen. In deze periode groeit je kind razendsnel, sneller dan wat het in de rest van zijn leven zal gaan doen. Zo groeit je kleine bijvoorbeeld 50% in de lengte en wordt hij vier keer zwaarder! Ook gaat zijn ontwikkeling als een speer. Gezonde voeding is voor die groei en ontwikkeling natuurlijk ontzettend belangrijk.” Charlotte “Op nutriciavoorjou.nl kun je hier meer informatie over vinden. Ook hebben we veel handige checklisten en tip over zwanger worden, zwanger zijn, baby’s en peuters.” Mariëlle: “En vergeet niet dat je ons altijd mag bellen of whatsappen. Ons team van voedingskundigen is dag en nacht bereikbaar en helpt je graag!”