Hoeveel kleding heb je nodig voor je pasgeboren baby?

Eindelijk is het zover, je mag de eerste kleding voor je baby gaan shoppen! Er is maar weinig leuker dan het samenstellen van een garderobe voor je kindje. Alleen voordat je je helemaal verliest in al die schattige kleertjes, is de vraag: hoeveel kleding voor je baby heb je nodig? En hoeveel items per maat zijn handig? Wij gaan je helpen!

Welke maat heeft een pasgeboren baby?

Welke maat jouw baby heeft bij de geboorte verschilt per kindje, maar zit meestal tussen maat 50 en 56 in. De lengte van jouw kindje bepaalt de maat van de babykleding. De meeste pasgeboren baby’s passen de eerste dagen goed in maat 50 en zullen na de eerste week of weken ook al maat 56 gaan dragen. Een aantal kindjes zijn bij de geboorte groter dan 52 centimeter, zij slaan dan vaak maat 50 over.

Maattabel

De lengte van je kindje bepaalt dus de maat van de kleding. Hieronder vind je de maattabel van Prénatal tot ongeveer zes maanden oud. De leeftijdsindicatie is een gemiddelde, niet elk kindje groeit even snel of heeft dezelfde lichaamsbouw. Daarom is ons advies: meet altijd de lengte van je kindje op, omdat de lichaamslengte maatgevend is. Bekijk hier alle maattabellen bij Prénatal tot maat 116.

Lengte in cm Leeftijd indicatie Maat
44 cm Prematuur 44
50 cm 0 tot 1 maand 50
56 cm 1 tot 2 maanden 56
62 cm 2 tot 4 maanden 62
68 cm 4 tot 6 maanden 68

Hoeveel setjes kleding heb je nodig voor je baby?

Bij het kopen van babykleding is het handig dat je meerdere setjes kunt maken in dezelfde maat. Wanneer je pasgeboren baby dan wat spuugt, wissel je dat shirtje zo om voor een ander bijpassend shirt. Met minimaal 6 leuke newborn babykleding setjes in maat 50 en 56 zit je goed voor de eerste periode.

Voor je toekomstige kindje is het handig om in maat 50 minimaal 2 á 3 setjes te hebben. De meeste kindjes passen maatje 50 in de eerste 1 tot 3 weken goed. En de eerste dagen maak je altijd extra veel foto’s, dus dan is het leuk als jouw kindje de newborn kleding goed past. En merk je dat je toch kleding mist in je kraamweek? Dan is het eenvoudig om online nog wat babykleding in maat 50 te shoppen, zodat je niet iedere 2 dagen blijft wassen.

In maat 56 is het handig om minimaal 3 setjes aan te schaffen. Soms kan je de babykleding in maat 56 ook nog omslaan en combineren met items in maat 50. Op die manier heb je ongeveer 6 babykleding setjes voor de eerste periode. De vraag hoeveel setjes babykleding je nodig hebt, kan je hiermee van je checkbox afvinken.

Hoeveel babykleding in maat 50?

Zoals we je hierboven vertelden, passen de meeste kindjes goed in maat 50 bij de geboorte. Sommige kindjes daarentegen zijn groter dan 52 cm en slaan dan soms ook maat 50 over. Verwacht je dat jouw kindje iets langer is? Shop dan wat meer items in maat 56.

Wanneer je verwacht dat je kindje rond de 50 cm wordt, Shop dan als basis onderstaand aantal items:

Hoeveel babykleding in maat 56?

Na 1 tot 3 weken groeit je kleintje naar maat 56 toe. Soms kan je de babykleding in maat 56 al in de eerste week dragen, door het broekje of shirtje om te slaan. Maat 56 dragen de meeste baby’tjes tot ongeveer 1 tot 2 maanden. Shop daarom tijdens je zwangerschap ongeveer onderstaand aantal items als basis in maat 56:

Tip: Het baby jasje draag je vaak over de kleding van jouw newborn heen, waardoor het fijn is als het niet te strak zit. Krijg je een kindje in de winter? Dan is het jasje ook vaak wat dikker gevoerd, waardoor een maatje groter nog praktischer is.

Welke stof babykleding is fijn?

Naast hoeveel kleding je voor je baby nodig hebt, wil je ook graag weten wat fijne stoffen zijn voor je pasgeboren kindje. De meeste babykleding wordt gemaakt van katoen. Naast schattige items van katoen vind je ook steeds vaker een katoenstof met een rib structuur. Extra fijn van rib: het rekt nog makkelijker mee dan normaal katoen. Zo is het aan- en uitkleden nog eenvoudiger.

Bij Prénatal worden alle newborn collecties voor een groot deel gemaakt met biologisch katoen. Je herkent de kleding met biologisch katoen aan het label aan de kleding óf online met het label ‘biologisch’. Het biologisch katoen bij Prénatal is net zo zacht als normaal katoen, maar wordt geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met aandacht voor waterverbruik, biodiversiteit en het ecosysteem.

Bekijk hier alle babykleding van biologisch katoen >.

Babykleding tips voor newborns

Dé babykleding tip voor alle aanstaande moeders: shop newborn babykleding met een overslagsluiting of knoopjes aan de voorkant. Bij een romper, shirt of boxpakje met een overslagsluiting zitten er knoopjes aan de zijkant van de kleding. Je wikkelt de bovenkleding dan eenvoudig om je kindje heen, zodat je baby lekker kan blijven liggen op het aankleedkussen. Het aan- en uitkleden van jouw kindje wordt dan een stuk makkelijker, want de babykleding trek je nu niet meer over het hoofdje van je kindje heen. Wel zo fijn voor je pasgeboren baby!

Shop hier alle newborn babykleding die je nodig hebt voor je kindje. Nog benieuwd welke kledingsetjes je het beste kan maken in de zomer, herfst, winter of lente? Lees hier ons advies welke kleding jij je kindje kan aantrekken per temperatuur. Veel plezier met het verzamelen van de schattigste eerste babykleertjes voor jullie newborn!