Blog

Hoe kleed ik mijn baby aan in het voorjaar? 

Publicatie: 9 maart 2022

Het voorjaar! Kijk jij er ook weer zo naar uit? Wij in ieder geval wel? De eerste zonnige dagen die extra fijn voelen, vogels die hun best doen en de natuur die weer uitloopt. Alles en iedereen lijkt meteen weer een stuk vrolijker. En mocht je zwanger zijn of net een baby’tje hebben gekregen: de lente is ook een ideaal seizoen met een baby. Natuurlijk, je hebt het niet voor het uitkiezen en ieder seizoen heeft weer zijn voor- en nadelen maar wat ons betreft springt de lente hier wel in uit. 

Voordelen van een lente baby 

Voor jou als (aanstaande) mama is het ook heel fijn om in de lente een kindje te krijgen. De temperaturen zijn nog niet zo hoog en dat is voor het derde trimester en je bevalling toch wel erg prettig. En heerlijk toch om verlof te hebben in de lente/de zomer. Lekker samen wandelen in de voorjaarszon, de nachten zijn niet meer zó koud als in de winter (fijn als je er regelmatig uit moet) en als je alvast even een paar jaar vooruitdenkt: dat je de verjaardag van je kleintje lekker in de buitenlucht kunt vieren is een dikke kans. 

Iets wat (aanstaande) ouders vaak nog wel een beetje lastig vinden aan een lentebaby is; hoe kleed je ze aan? Met een winterbaby is het namelijk vrij duidelijk: warm! En met een hoogzomerbaby zit de kans erin dat ze ook geregeld alleen in hun romper liggen. De lente zit er natuurlijk tussenin en dat maakt de keuze voor welke babykleding je gaat júist wat moeilijker. Ga je voor lange mouwen of korte mouwen? Het kan een prachtige warme dag zijn, maar ook frisse dagen komen echt nog wel voor in de lente. Je wilt dus op ieder scenario voorbereid zijn.

De gouden regel 

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met dé gouden regel. ‘Kleed je kindje altijd met één extra laagje aan dan jezelf.’ Zeker als ze net geboren zijn, dan kunnen ze zichzelf nog niet op temperatuur houden en hebben ze hier echt hulp bij nodig door middel van kleertjes. Dat betekent dus ook dat je in de beginperiode je babykleding met lange mouwen aantrekt. 

Laagje aan, laagje uit 

Als je kindje een paar weekjes oud is en zichzelf beter op temperatuur kan houden, kun je iets meer gaan spelen met laagjes. Je kunt bijvoorbeeld overstappen van een romper met lange mouwen naar  korte mouwen of zelfs mouwloos. Veel ouders vinden dit ook makkelijker aantrekken omdat je de armpjes van je kindje niet door zo’n lang mouwtje hoeft te wurmen 😉 of zelfs mouwloos. Veel ouders vinden dit ook makkelijker aantrekken omdat je de armpjes van je kindje niet door zo’n lang mouwtje hoeft te wurmen 😉 

 

Omdat de dagen in de lente er soms best verschillend uit kunnen zien en zelfs het weer op één dag nog best kan veranderen (denk aan een frisse ochtend en ’s middags weer wat warmer) is het fijn om met laagjes te gaan werken zodat je de outfit kunt aanpassen aan het weer. Denk aan een shirtje met korte mouwen maar met nog wel een vestje eroverheen die je makkelijk kunt uit trekken. Of een mouwloos boxpakje of tuinbroek waar je nog een shirtje met lange mouwen onder doet. Zodra het dan toch best warm lijkt te worden, kun je die er makkelijk onderuit trekken. 

Bescherming tegen de zon 

Je denkt misschien snel als het warm weer is: lekker die armpjes bloot! En natuurlijk is het heerlijk als dat eenmaal kan (en zien die spekkige armpjes er zó snoezig uit) maar let wel goed op met de zon. Het huidje van je pasgeboren baby heeft nog vrijwel geen zon gezien en is daardoor nog heel erg kwetsbaar. Smeren is dus sowieso heel belangrijk! Maar je kunt er ook voor kiezen om je baby op een warme dag daarom wel gewoon een romper met lange mouwen aan te doen met een (luchtig) broekje eroverheen. Je hoeft over de romper dan niet ook nog een shirt te doen, dat is dan voor de temperatuur niet nodig, maar zo heeft je baby wel die bescherming tegen de directe zon. 

Kies voor katoen 

Katoen staat erom bekend dat het ademend is, lichtgewicht en zacht aanvoelt. Perfect voor je baby en helemaal in de lente en zomer. Let dus ook goed op de stoffen die je uitkiest. Bij Prénatal gaan we voor een duurzamere wereld voor jou en je kindje. Daarom produceren we steeds meer kleding dat gemaakt is van biologisch katoen. Wel zo’n fijn idee! 

Gebruik vooral je gezonde verstand en volg je gevoel. Dan zit je eigenlijk altijd goed!