Keep calm... even over borstvoeding

De zwangerschapstest liegt niet: je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je de eerste periode vooral bezig met fantaseren en leef je van echo naar echo: groeit mijn kleintje goed? Als alles dik in orde blijkt te zijn zal je ook al snel de vraag krijgen of je borstvoeding gaat geven. Ja of nee?

Tja… Ja, of toch niet? Maar gaat het wel lukken? Wat als het zeer doet? Hoe lang ga ik het doen? Natuurlijk is het geven van borstvoeding een goede basis voor je kindje, maar het is geen must. De belangrijkste regel is dus ook: volg je hart en je eigen gevoel. Sta er zo ontspannen mogelijk in. Als je besluit het te proberen, kijk dan gewoon hoe het gaat. Uiteindelijk wordt een baby het meest blij van een happy mama en veel liefde, borstvoeding of geen borstvoeding.

Waarom borstvoeding?

  • Borstvoeding bevat alles wat jouw baby nodig heeft tijdens het eerste jaar van zijn of haar leven. Daarnaast maakt het je mini-me weerbaarder tegen verschillende ziekten doordat je jouw antistoffen meegeeft.
  • Borstvoeding zorgt voor een extra knus voedingsmoment, door het huid-op-huid contact. (Dit kun je echter ook met een flesje creëren, door je baby bijvoorbeeld thuis tegen je ontblote borst aan te leggen tijdens het flesje geven.)
  • Je kunt jouw baby overal en altijd voeden.
  • Geen gedoe met het opwarmen van flesjes; dat is vooral ’s nachts prettig. Minder handig is het natuurlijk dat je partner niet net zo makkelijk een nachtvoeding kan overnemen.
  • Borstvoeding geven vermindert de kans op het krijgen van borstkanker.

De voorbereidingen

Relax! Dat is het codewoord als het gaat om borstvoeding. Niks moet, alles mag en het gaat zoals het gaat. Voer de druk niet teveel op voor jezelf. Dit zorgt voor stress en, je raadt het al, dit komt de melkproductie niet ten goede. Voor de bevalling kun je just in case al wat hulpmiddelen zoals een kolf aanschaffen tijdens je zwangerschap, maar deze is ook zo in huis als het nodig blijkt na je bevalling. Dan kun je ook beter bepalen wat voor soort kolf je nodig hebt.

Let’s get started!

Hallo baby! Daar ben je dan. En wat ben je lief, mooi en klein. De eerste 24 uur kan een pasgeboren baby nog teren op de voedingsstoffen die hij of zij in jouw buik binnen heeft gekregen. Leer elkaar kennen, probeer regelmatig aan te leggen en geniet. Heb je even wat langer de tijd nodig om te wennen? Geen zorgen, dan zijn er genoeg opties zodat jouw kleintje toch heerlijk kan drinken. Waarschijnlijk is jouw kraamverzorgster al een grote steun en heeft zij de tips en tricks die je nodig hebt, maar heb je nog net even wat extra hulp nodig, schakel dan een lactatiekundige in. Deze borstvoedingsexperts zijn er om jouw problemen op te lossen.

Afbouwen

Er komt een tijd waarop je de borstvoeding weer wilt afbouwen. Of dit nu na een paar weken, je verlof, zes maanden of één jaar is: dit kun je het beste rustig aanpakken. Geadviseerd wordt om per week één voeding af te bouwen, maar dit verschilt per aantal voedingen en per situatie. Vraag het consultatiebureau of een lactatiedeskundige om advies op maat!

Kolven

Of je nu een avondje wat leuks gaat doen of weer naar je werk gaat: je kan niet altijd in de buurt van je kindje zijn om borstvoeding te geven. Kolven is dan een goede oplossing. Er is veel keus in borstkolven en voor ieder wat wils. Laat je bij het kiezen van de perfecte kolf goed informeren. Wij helpen je hier graag bij

 

5 x feit en fabel over borstvoeding

Heb jij nog vragen over borstvoeding? Wellicht heb je verschillende verhalen gehoord en weet je niet precies wat je te wachten staat. Wees gerust, je kindje weet na de geboorte instinctief wat hij moet doen. Deze 5 feiten en fabels over borstvoeding helpen je een beetje op weg.

Ik heb maar kleine borsten, ik kan vast geen borstvoeding geven.
Fabel: De grootte van je borsten is niet bepalend voor het geven van borstvoeding. Groot of klein, ook jouw borsten maken voldoende melk aan.

Moedermelk is gezonder dan kunstvoeding
Feit: Moedermelk is de meest complete voeding die voor een optimale groei en ontwikkeling nodig is. Moedermelk bevat meer dan 1000 verschillende voedingsstoffen, in tegenstelling tot kunstvoeding dat is opgebouwd uit ca. 50 verschillende componenten. Moedermelk bevat levende cellen, bijvoorbeeld stamcellen. Deze stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot andere lichaamsceltypen, zoals bot-, vet-, lever- en hersencellen en kunnen zich gedragen als een soort ‘intern reparatiesysteem’.

Mijn baby drinkt ook maar aan één borst tegelijkertijd, dus dubbelzijdig kolven is onzin
Fabel: Het is bewezen dat je door dubbelzijdig afkolven tot 18% meer melk afkolft in vergelijking met enkelzijdig afkolven. Door dubbelzijdig afkolven wordt de borst beter geleegd, wat de melkproductie weer verhoogt. Tevens zorgt het voor moedermelk met meer vet, waardoor het een hogere voedingswaarde heeft voor je baby. Leuk bijkomend voordeel, je bent ook nog eens sneller klaar!

Afkolven mag geen pijn doen
Feit: Kolven mag en hoeft geen pijn te doen. Kolf niet in de hoogste stand, maar in de stand die voor jou comfortabel aanvoelt. Niet alleen is dit prettiger, maar dit levert ook nog meer melk op. Kies daarnaast de juiste maat borstschild om mee te kolven, zonder pijn of irritatie. Medela biedt schilden in 5 maten, voor iedere vrouw een comfortabel schild.

Als ik borstvoeding geef kan ik de deur niet meer uit
Fabel: Borstvoeding kan alleen jij geven, maar er zijn zeker oplossingen wanneer je eens een dagje weg wilt, of wanneer je weer aan het werk gaat. Medela heeft een uitgebreid assortiment aan kolven, passend bij jouw situatie. Kolf daarmee je moedermelk af en laat deze aan je kindje geven door iemand anders, bijvoorbeeld met Calma van Medela. Fijn voor jou, je baby én voor papa, oma of de oppas.

Hopelijk hebben deze feiten en fabels een aantal van jouw vragen beantwoord. Naast het bieden van deze handige informatie verkoopt Medela bij Prénatal verschillende producten die jou op weg kunnen helpen bij het geven van borstvoeding. Benieuwd? Bekijk ze in onze webshop of vraag ernaar in één van onze winkels.

 

handig voor borst voeding

Prénatal heeft alle accessoires die je nodig hebt tijdens het geven van borstvoeding, maar ook afkolven. Zoals bekers om melk in te bewaren, zoogcompressen en meer.

bekijk borstvoeding accessoires ›