Borstvoeding: alle ins & outs

De zwangerschapstest liegt niet: je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je de eerste periode vooral bezig met fantaseren en leef je van echo naar echo: groeit mijn kleintje goed? Als alles dik in orde blijkt te zijn zal je ook al snel de vraag krijgen of je borstvoeding gaat geven. Ja of nee?

Tja… Ja, of toch niet? Maar gaat het wel lukken? Wat als het zeer doet? Hoe lang ga ik het doen? Het geven van borstvoeding is een goede basis voor je kindje, maar het is geen must. De belangrijkste regel is dus ook: volg je hart en je eigen gevoel. Sta er zo ontspannen mogelijk in. Als je besluit het te proberen, kijk dan gewoon hoe het gaat. Uiteindelijk wordt een baby het meest blij van een happy mama en veel liefde, borstvoeding of geen borstvoeding.

Waarom borstvoeding?

Laten we voorop stellen dat er verschillende voedingskeuzes zijn om je kindje te voeden en dat het ene niet beter is dan het ander. Zowel borstvoeding als flesvoeding is een goede basis voor je pasgeboren baby. Dus kies hierin altijd je eigen weg en laat je nooit beïnvloeden door meningen van anderen. Jij weet uiteindelijk wat het beste is voor jouw kindje.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding geven?

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het geven van borstvoeding. Zowel voor de baby als voor de moeder biedt borstvoeding diverse positieve effecten. Hier een aantal belangrijkste voordelen:

Voordelen voor de baby:

  • Optimale voeding: Moedermelk bevat alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhoudingen, waardoor een baby de juiste groei en ontwikkeling kan ervaren.
  • Immuunbescherming: Moedermelk bevat antistoffen en andere immuunfactoren die de baby beschermen tegen infecties en ziektes.
  • Betere spijsvertering: Moedermelk is licht verteerbaar en bevordert hiermee een gezonde spijsvertering bij je baby. Dit kan helpen bij het verminderen van problemen als krampjes, diarree en constipatie.
  • Bevordering van de hechting: Het intieme contact tussen moeder en kind bevordert de hechting en een gevoel van veiligheid bij de baby.

Voordelen voor de moeder:

  • Sneller herstel na de bevalling: Borstvoeding stimuleert de samentrekkingen van de baarmoeder, wat helpt bij het herstel na de bevalling om de baarmoeder terug te laten krimpen naar zijn oorspronkelijke grootte.
  • Verlaagd risico op bepaalden ziektes, zoals: borstkanker en mogelijk ook eierstokkanker en diabetes type 2.
  • Kostenbesparend: Omdat je zelf de voeding produceert zijn er geen extra kosten voor flesvoeding of andere voedingsmiddelen.

Wat zijn de nadelen van borstvoeding geven?

Hoewel er veel voordelen zitten aan borstvoeding geven, kunnen er ook zeker ongemakken en uitdagingen zijn. Je kan fysieke ongemakken ervaren of je beperkt voelen in je persoonlijke vrijheid. Een aantal voorbeelden van nadelen aan borstvoeding geven zijn:

  • Pijnlijke tepels: In de beginfase kunnen de tepels gevoelig en pijnlijk zijn vooral wanner de baby aanhapt. Dit kan komen door een verkeerde aanlegtechniek of gevoelige tepelhuid. Het gebruik van tepelzalf of tepelhoedjes kan de pijn eventueel wat verlichten.
  • Borstontsteking: Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een verstopt melkkanaal of een infectie. De klachten zijn pijnlijke, rode en gezwollen borsten, koorts en algemeen ziek zijn. Rust, frequent voeden of kolven, warme kompressen en antibiotica (indien nodig) kunnen helpen bij de behandeling van een borstontsteking. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om over te stappen op flesvoeding.
  • Te veel of juist te weinig melkproductie: De ene moeder krijgt te maken met overproductie van moedermelk, wat kan leiden tot gevoelige, volle borsten en mogelijk verstopte melkkanalen. Terwijl de ander te maken kan krijgen met een lage melkproductie, wat weer leidt tot zorgen over voldoende voeding voor je baby. Het raadplegen van een lactatiekundige of zorgverlener kan helpen bij het aanpakken van beide problemen.
  • Moedermelk lekken: Het kan voorkomen dat melk uit de borsten lekt als je niet aan het voeden bent. Dit kan ongemakkelijk zijn. Het dragen van zoogcompressen kan helpen bij het opvangen van de lekkende melk.

Weet dat de meeste van bovengenoemde ongemakken weer voorbij gaan. Heb je aanhoudende pijn, problemen of zorgen? Neem dan altijd contact op met een lactatiekundige of zorgverlener voor begeleiding en ondersteuning.

Hoe weet ik of mijn kindje genoeg drinkt?

Bij het geven van borstvoeding kan het soms lastig zijn om te bepalen of je baby genoeg moedermelk binnenkrijgt. Gelukkig zijn er enkele aanwijzingen die je hierbij kunnen helpen. Gewichtstoename is bijvoorbeeld een belangrijke indicator. Regelmatig wegen bij het consultatiebureau of zelf wegen op een babyweegschaal kan helpen om de groei van je baby te volgen. Ook het plas- en ontlastingspatroon is een goede indicatie. Tevredenheid na het voeden, voldoende natte luiers en regelmatige ontlasting zijn positieve tekenen. Bij twijfel of zorgen is het altijd verstandig om contact op te nemen met een lactatiekundige of zorgverlener.

Hoe kan ik borstvoeding het beste bewaren?

Als je ervoor kiest om moedermelk af te kolven, is het belangrijk om de juiste bewaarmethoden te volgen. Bewaar moedermelk in schone, afsluitbare flesjes of borstvoedingszakjes . Label de melk met de datum van afkolven. Koel de melk zo snel mogelijk en bewaar deze in de koelkast of vriezer, afhankelijk van de duur van bewaring. Raadpleeg richtlijnen voor de specifieke bewaartemperaturen en bewaartermijnen om ervoor te zorgen dat de moedermelk veilig blijft voor gebruik.

Borstvoeding tips

We delen graag een aantal tips met je die nuttig kunnen zijn bij het geven van borstvoeding:

  • Zoek ondersteuning en begeleiding van een professional, zoals een lactatiekundige of borstvoedingsorganisatie. Zij kunnen waardevolle informatie, advies en begeleiding geven bij de start en het volhouden van borstvoeding geven.
  • Leer een goede aanlegtechniek. Dit is essentieel voor comfortabel en effectief voeden. Zorg ervoor dat de baby de hele tepelhof bedekt en een diepe hap neemt. Als je moeite hebt met de aanlegtechniek, zoek dan hulp om te leren dit correct te doen.
  • Voed je baby op verzoek, wanneer hij of zij hongersignalen vertoont. Dit kan helpen om de melkproductie op gang te brengen en te houden en daarnaast ook te voldoen aan de behoeften van je baby. Baby blij = jij blij!
  • Zorg voor een ontspannen voedingsomgeving. Zoek een rustig en comfortabel plekje op om te voeden. Zo kunnen jij en je baby ontspannen en kan het helpen bij de versterking van jullie band en het bevorderen van de melkstroom.
  • Last but not least: Let op je eigen welzijn! Zorg extra goed voor jezelf tijdens de borstvoedingsperiode. Eet gezond, drink voldoende water en rust zoveel mogelijk uit.

Kolven

In je borstvoedingsperiode ben je waarschijnlijk niet altijd in de gelegenheid om borstvoeding te geven. Bijvoorbeeld als je een dagje zonder je baby op pad gaat of als je weer gaat beginnen met werken. Kolven kan een handige optie zijn. Een aantal tips voor effectief kolven zijn onder andere het kiezen van een geschikte kolf die past bij je behoeften, het creëren van een ontspannen en comfortabele omgeving, het volgen van een regelmatig kolfschema en het masseren en stimuleren van de borsten tijdens het kolven. Er is veel keus in borstkolven en voor ieder wat wils. Laat je bij het kiezen van de perfecte kolf goed informeren. Wij helpen je hier graag bij. Je kunt eventueel ook gebruikmaken van onze handige borstkolven keuzehulp.

Hoe kan ik borstvoeding het beste afbouwen naar flesvoeding?

Er komt een tijd waarop je de borstvoeding weer wilt afbouwen. Of dit nu na een paar weken, je verlof, zes maanden of één jaar is: dit kun je het beste rustig aanpakken. Luister naar de behoeften van je baby en die van jezelf. Vervang geleidelijk aan een voeding per keer door flesvoeding. Dit kan helpen om de overgang soepeler te laten verlopen. Maar ook hierbij is het belangrijk om ondersteuning en begeleiding te zoeken. Vraag bijvoorbeeld het consultatiebureau of een lactatiedeskundige om advies op maat! Bekijk ons assortiment babyflesjes en flesspenen voor het geven van flesvoeding.

Handige producten

Bij Prénatal vind je allerlei producten die handig kunnen zijn bij het geven van borstvoeding. Denk aan voedingskleding, zoals voedingsbh’s en voedingstops. Voor extra comfort tijdens het voeden hebben we ook handige voedingskussens jou iets ontlasten en je kindje ondersteunen bij het geven van de voeding. Heb je toch wat last van je borsten? Dan hebben we verschillende soorten borstverzorging in ons assortiment, zoals tepelbeschermers en zoogcompressen. Ga je een keer op pad zonder baby. Dan is een borstkolf de uitkomst. Zo kan je kindje toch gevoed worden met jouw moedermelk en kan jij buiten de deur ook kolven om stuwing te voorkomen. Kortom genoeg handige producten die het geven van borstvoeding een stukje gemakkelijker maken.

handig voor borstvoeding

Prénatal heeft alle accessoires die je nodig hebt tijdens het geven van borstvoeding, maar ook afkolven. Zoals bekers om melk in te bewaren, zoogcompressen en meer.

-50%
tijdelijk uitverkocht
11.99
-16%
3.75 / 5
57. -  korting
349.- 292.-
  • Zeer kleine en compacte dubbele elektrische borstkolf
  • Met opvangcups die discreet in je bh passen
  • De compacte kolf is een aparte eenheid en past in je broekzak
-50%
tijdelijk uitverkocht
3.00 / 5
10.99
tijdelijk uitverkocht
10.99
  • Kleine en lichte handkolf, dus gemakkelijk op te bergen en mee te nemen
  • Sneller kolven met Natural Motion-technologie
  • Met flexibel en zacht massagekussen, past bijna altijd