Blog

In de herfst voor het eerst op vakantie met baby? Zo wordt het wél ontspannen  

Publicatie: 3 september 2018 
Dit artikel is gesponsord door Center Parcs
 

Waarschijnlijk begint het na een week of zes na de geboorte van je kindje te kriebelen: je wil even wég! De herfst is de perfecte tijd om er even tussenuit te gaan als gezinnetje. 
De rust is enigszins wedergekeerd en je hebt opeens romantische fantasieën van jullie eerste vakantie als ‘Echt Gezin’. Heel goed! Maar, een gewaarschuwd mens telt voor twee: neem deze tips van onze redacteur Sanny mee voordat je iets gaat plannen, zodat het een ontspannen tripje wordt. 

Eerste vakantie met baby: spannend! 

Net als de babymoon een gedenkwaardige vakantie is, is de allereerste keer dat je op vakantie gaat met De Baby dat ook. Leuk en spannend, maar ook een tikje ingewikkeld: Waar ga je heen? Wat neem je mee? Gaat de baby daar wel slapen? Hebben ze een wiegje? Hoeveel luiers heb je nodig? En hoeveel kleertjes? Gelukkig ging onze redacteur Sanny je voor en zij kan je meteen vertellen wat je níet moet doen. Lees en leer. 

De yurt. 

Opeens had ik de geest: we moesten een paar nachten weg met de baby! Dat hadden we na die eerste heftige weken vol buikkrampjes, spuitluiers en gebroken nachten wel verdiend. Het was midden oktober, de baby was 8 weken, en de lucht was strakblauw in Nederland. Texel, ja, dat leek me wel wat. Na wat googelen vond ik een romantische yurt op een rustig stukje van Texel. Kacheltje dat brandt op houtvuur, zo’n knus schapenkleedje op de grond en ’s nachts een prachtige sterrenhemel. Wat kon er mis gaan? 

Waar rook is… 

Toen we aankwamen zei de eigenaar al “Zo zo, pas twee maanden en nu al in een yurt?” Dit had mij misschien moeten waarschuwen. Eenmaal in de yurt moest eerst het bedje opgezet. We hadden de complete co-sleeper inclusief klamboe ingepakt en deze stond gezellig naast ons bed. Als de baby sliep zouden wij muisstil door de yurt moeten schuifelen, maar vooruit, we lieten ons nog niet gek maken. 

Toen wilden we iets koken. Dit moest op de kachel, die eerst aangestoken moest worden. Vol goede moed ging De Man hout halen. Na een hoop rookvorming in de yurt (Baby! Brandschone longetjes van 2 maanden oud!) bleek dat we via buiten de ‘schoorsteen’ moesten openschuiven door aan een touw met een steen te trekken. Nadat de schoorsteen open was, klapperde het flapje hard in de Texelse wind – tak, tak, tak.  (Ja, ook ’s nachts.) 

Flapjes 

Daarnaast bleek al snel dat het ’s nachts nóg harder waaide op Texel en flink afkoelde. De hele nacht moest de kachel aanblijven, dus stond De Man elke twee uur op om extra hout erbij te doen, inclusief een verse aanvoer van zwarte rook in de tent. Sliep De Baby eindelijk 5 uur achter elkaar, vroeg de houtkachel om aandacht. Niet ideaal. ’s Nachts schoot een van de twintig flapjes buiten ook regelmatig los – tak, tak, tak – en moest De Man met zaklamp naar buiten om het desbetreffende flapje weer vast te zetten. |’s Morgens wandelde ik met een baby in dekens gewikkeld naar het washok, waar twee pubers de familiedouche bezet hielden… ook niet per se hoe ik mij de vakantie had voorgesteld. Al met al verlangde ik al snel naar een normaal huisje van steen en een eigen badkamer. 

Dus, een paar tips voor je eerste vakantie met baby: 

 • Boek geen yurt of tent; 
 • Boek een comfortabel huisje, ingesteld op het verblijf van baby’s en kinderen, zoals Center Parcs; 
 • Zorg dat voorzieningen in de buurt zien zodat je niet te ver hoeft te rijden voor boodschappen of een kopje koffie; 
 • Blijf lekker in eigen land, dan ben je niet te veel tijd kwijt aan de reis; 
 • Neem niet té veel mee: luiers verkopen ze overal; 
 • Ontspan! 

Conclusie… 

Ga ergens heen waar je niet te veel hoeft na te denken over allerlei praktische zaken, zodat je vol overgave kunt genieten van jullie eerste vakantie als kersvers gezinnetje! 

Of… ga met korting naar Center Parcs: babyproof en zorgeloos! 

Ben jij na het lezen van bovenstaand verhaal overtuigd dat je beter een zorgeloos tripje kunt boeken? Dan hebben wij iets leuks voor je: via Prénatal kun je met korting een verblijf bij Center Parcs boeken! Bij besteding vanaf 75 euro krijg je tot 30% korting (!) op je cottagehuur. En het mooie is: Center Parcs is dé babyvakantie-expert en zorgt er dan dus ook voor dat álles geregeld is. Denk aan: een gratis kinderbedje en kinderstoel bij een huisje vanaf 4 personen en op meerdere parken kun je vooraf zelfs een gratis Babyservicepakket bijboeken met verschoningskussen, badje, wipstoeltje en buggy. 

Luiers, snoetenpoetsers en ander noodzakelijk babyspul zijn allemaal te koop op het park, je kunt er babyzwemmen in het warme subtropische zwembad, wandelen in de natuur, en nog veel meer voor een onvergetelijk verblijf (zonder gedoe!). Ben je benieuwd naar de vakantieparken? Lees dan alles over de actie met Center Parcs en begin je alvast te verheugen. 

Actievoorwaarden 

Bij besteding vanaf 75 euro, ontvang je een kortingsvoucher waarmee je tot 30% korting krijgt op je cottagehuur bij Center Parcs. Heb je al een voucher? 
Het aanbod is exclusief toeristenbelasting, overige heffingen en verplicht bedlinnen bij Comfort cottages (€11,95 p.p.). 
Deze voucher is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Max. 3 cottages per boeking. (Prijs)wijzigingen onder voorbehoud. Bekijk de algemene voorwaarden. 

Ga jij deze herfstvakantie erop uit met je kleintje? Dan zijn deze items onmisbaar: 

 • Ben jij van plan om een wandeling te maken? Vergeet dan niet om een lekker warme deken mee te nemen. 
 • Is het buiten wat frisser? Dan is een goede winterjas, een paar wanten en een muts geen overbodige luxe. 
 • Schattig én warm: dit berenpakje voor newborns. Verkrijgbaar in maat 50, 56 en 62. 
 • Heb je alles bij je voor de nacht? Denk aan een fijn pyjamaatje en een slaapzakje
 • Een extra voetenzak voor in de kinderwagen is ook geen overbodige luxe