Blog

Alles wat je wilt weten over borstkolven

Publicatie 18 oktober 2021

Even over (borst)kolven.. we gokken zo dat je daar nog niet echt mee bezig bent/was tijdens je zwangerschap, maar niet geheel onbelangrijk! Wellicht weet je op dit moment nog helemaal niet of je überhaupt borstvoeding wilt (én kunt!) geven. Toch kan een borstkolf wel heel bepalend zijn bij deze keuze. En als je eenmaal besloten hebt te gaan kolven; welke borstkolf is dan handig en waar moet je aan denken? Wij geven tips!

Alles over borstkolven

Waarom zou je kolven?

Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn om te starten met kolven. Als je kleintje net geboren is, kan het zijn dat je melkproductie nog niet helemaal goed op gang komt. In dat geval kan een kolf helpen om je melkproductie te stimuleren. Als je wat gestrest bent over het geven van borstvoeding kan het ook fijn zijn om je baby de afgekolfde melk in een flesje te geven. Zo krijgt de kleine toch jouw voeding binnen. Verder is kolven een handige oplossingvoor als je straks weer aan het werk gaat na je verlof. Als je borstvoeding wilt blijven geven en je dus nog niet start met afbouwen, is het noodzakelijk om je melk af te kolven. Zo bouw je meteen een voorraadje op voor degene die thuis of bij de opvang jouw kleintje de fles geeft. Nog een andere reden om te kolven: je kindje laten wennen aan de fles – zodat je niet altijd gebonden bent. Kan papa ook een keer een flesje geven 😉

Verschil tussen handkolf en elektrische kolf

Er zijn verschillende borstkolven verkrijgbaar, welke bij jou past, ligt helemaal aan de situatie. Gebruik je de borstkolf zo af en toe (een paar keer per week), dan is een handkolf aan te raden. De naam zegt het al: deze bedien je zelf met de hand. Daarnaast is een handkolf compact en handig om mee te nemen. Én vooral een stuk goedkoper!

Als je de borstkolf vaker gebruikt en regelmatig op pad bent, is een elektrische borstkolf misschien wel handiger, omdat deze gemakkelijker afkolft dan een handmatig exemplaar. Als je wat problemen ervaart met het geven van borstvoeding, maak dan de keuze voor een elektrische kolf. Deze worden vaak gebruikt om de borstvoeding op gang te brengen – simpelweg omdat er wat meer ‘power’ in zit.

Kies je ervoor om (bijna) alle borstvoeding af te kolven, dan is een dubbelzijdige borstkolf aan te raden. Op deze manier kun je snel en efficiënt kolven. We horen je al zeggen: “Maar dan kan ik mijn handen niet gebruiken om intussen iets anders te doen” (lees: scrollen door je Insta feed of het lezen van een boekje). Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor bedacht, zoals de Medela Easy Expression BH. Hier zitten twee openingen in waardoor de beide kolven als het ware ‘blijven hangen’. Je kunt eventueel ook in een (voedings)BH twee gaten knippen 🙂

Vergeet deze tips niet!

1. Hygiëne! Heel belangrijk om na elke keer de onderdelen te steriliseren. Dit kan in de magnetron (met speciale sterilisatiezakken) of gewoon in pan met kokend water.

2. Kies het juiste schild! Dit bepaalt namelijk heel erg of de productie goed verloopt en  of het kolven prettig aanvoelt. De verkeerde maat schild kan al gauw voor pijnlijke borsten zorgen.

3. Ontspan! Bij het geven van borstvoeding is het belangrijk om te ontspannen, maar met kolven net zo goed. Het stofje oxytocine (ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd) komt normaal gesproken vrij bij het geven borstvoeding. Dit zorgt voor het toeschietreflex. Een veelgehoorde tip om dit bij het kolven op te wekken is door te denken aan je baby of het kijken naar een foto van je kleine spruit.