Zwangerschapskleding: vanaf wanneer draag je het en in welke maat?

Je hebt net jullie blijde nieuws wereldkundig gemaakt en ja, om eerlijk te zijn ga je dat buikje nu ook wel steeds meer zien. In de eerste paar weken red je het nog prima met je eigen broek. En wanneer ’s avonds je buik begint op te zetten is het eerste wat je doet: die knoop van je broek los! Het wordt dan tijd om eraan te gaan geloven: zwangerschapskleding!

Vanaf wanneer draag je zwangerschapskleding?

Zoals gezegd. De eerste weken red je het prima met je eigen kleding. Maar vanaf wanneer stappen de meeste zwangeren over op zwangerschapskleding? Rond week 10 of 11 begint het bij de meesten wel wat strak te zitten. Eerst is het even wennen dat je afscheid gaat nemen van je lievelings spijkerbroek. Maar als je het eerste trimister voorbij bent – rond 12 weken – is het kopen van zwangerschapskleding een goed moment. Een fijne zwangerschapsbroek of zwangerschapsjeans, met goede pasvorm, extra ruimte bij de taille en een elastische buikband klinkt dan als muziek in je oren!

Wanneer je zwangerschapskleding aantrekt bij de tweede kindje kan zelfs nog iets eerder zijn dan bij je eerste zwangerschap. Waar je toen redelijk uitkwam met je oude jeans tot aan het eind van het eerste trimester. Zit bij een tweede zwangerschap je oude kleding nog iets eerder te knellen. Gelukkig heb je vast nog wel een zwangerschapsbroek of jeans liggen van de eerste zwangerschap.

Lees hier onze tips bij het kopen van je nieuwe zwangerschapsjeans >

Hoeveel zwangerschapskleding kan je het beste kopen?

Hoeveel zwangerschapskleding je nodig hebt is per persoon verschillend. Wees gerust: een heel nieuwe garderobe is echt niet nodig. Met een paar fijne basics kom je al een heel eind. Het belangrijkste is dat jij je prettig én mooi voelt in je kleding. Want eerlijk is eerlijk: wanneer je kleding aan hebt wat lekker zit én leuk staat betekend vaak dat jij je net wat zekerder voelt!

Hieronder sommen wij voor je op hoeveel zwangerschapskleding de meeste ongeveer kopen:

Style de zwangerschapskleding af met je favoriete colbert, gilet of spijkerjas ét voila jij bent weer helemaal klaar!

Fijn weetje: de zwangerschapskleding draag je na je bevalling ook nog een aantal weken door. Die fijne buikband bij de broeken zit vaak toch lekkerder, dan de strakke taille met knoop van je oude broeken. En wil je nog langer plezier hebben van de zwangerschapskleding die je koopt? Schaf dan alvast shirts en truien aan met voedingsmogelijkheden of knoopjes tijdens je zwangerschap. Ideaal voor als je straks borstvoeding gaat geven aan je kleintje.

Welke maat zwangerschapskleding kan je het beste kopen?

Bij het shoppen van zwangerschapskleding kan je gewoon je eigen maat kopen. Alle positiekleding is zo gemaakt dat het rekening houdt met de groeiende buik, waardoor de pasvorm op jouw maat is afgestemd. Zo hebben broeken een elastische tailleband, zodat je de broek tijdens je zwangerschap kan aantrekken of wat losser kan maken. En zwangerschapstops in jouw maat hebben net wat meer ruimte bij de buik én zijn langer dan gewone tops.

Extra fijn: zou blijft jouw buik en rug lekker bedekt. Handige tip voor bij het passen van zwangerschapsbroeken en jeans: ga bij het passen van de broek even door je knieën en op een stoel zitten. Als je de buikband niet voelt, zit ‘ie goed.

Lingerie voor tijdens je zwangerschap: van bh tot slip

In het begin zal je eigen vertrouwde lingerie nog fijn aanvoelen, maar zodra je buik en borsten gaan groeien zoek je meer ondersteuning en comfort. Een nieuwe bh is dan geen overbodige luxe. Je kan kiezen uit verschillende soorten bh’s, zoals een (seamless) zwangerschapsbh of padded voedingsbh’s. De zwangerschapsbh’s worden vaak ook meegroeibh’s genoemd, zodat de bh gedurende je hele zwangerschap goed blijft zitten. De andere optie: alvast een padded voedingsbh dragen tijdens je zwangerschap. Ideaal voor als je graag borstvoeding wil geven na je zwangerschap.

Lees hier onze de 4 stappen om een fijne zwangerschapsbh aan te schaffen >

Combineer de bh’s met een passende zwangerschapsslip. Je vraagt je nu vast af: wat is het verschil tussen een gewone onderbroek en een zwangerschapsslip? Waarbij gewone onderbroeken soms net op je groeiende buik rusten met een elastieken band, is de pasvorm van een zwangerschapsslip dat hij juist nét onder je buik stopt. En dat natuurlijk zonder een knellende elastieke band, maar afgewerkt met een soepele stof. En begint je buik steeds zwaarder te worden? Met zwangerschapsshort inclusief buikband zorg je ook er ook voor dat jouw buik net wat meer ondersteund wordt dan met een standaard slip. Combineer de slips met een bijpassende bh en je ziet er nu ook in zwangerschapslingerie stralend uit.

Zwangerschapskleding in de zomer, winter, herfst of lente

In welke seizoen je zwanger bent, bepaald uiteindelijk ook vaak hoe jouw nieuwe gardarobe eruit gaat zien. Uitgerekend in hartje zomer kies je toch graag voor luchtige korte kleding en hartje winter is een warme zwangerschapsjas toch wel echt een pré. Jouw negenmaandengarderobe ziet er dus per seizoen écht wel anders uit. Basis items als een lange broek en jeans is altijd een goed idee, want ook in een tussenseizoen zijn er frisse dagen. Uitgerekend in de zomer? Shop dan wat meer T-shirts met korte mouwen en in het hoogseizoen vind je altijd wel een comfy short, luchtig rokje of top! Bij Prénatal komen er bijna elke maand weer nieuwe collecties binnen en shop je jouw zomer garderobe zo bij elkaar. En datzelfde geldt voor zwangerschapskleding in de winter. Mooie gebreide truien, velours (flair) broeken en nog meer aaibare stoffen vind je altijd weer terug in de nieuwe winter collecties.