De kleine kan je horen!

De kleine kan je horen!

Vroeger dacht men dat een baby helemaal blanco werd geboren. het snapte nog niets, herkende nog niets en maakte dus ook niets mee in de tijd dat het in de buik zat. Gelukkig weten we inmiddels beter, veel beter. Als de foetus zo’n 20 weken oud is, kan het al geluiden horen.

Iedere week dat het langer in de buik zit hoort de kleine deze geluiden steeds duidelijker. Zelfs zo duidelijk, dat het na de geboorte de geluiden die het vaak hoorde al kan herkennen! Denk daarbij aan het geblaf van de hond, de harde stemmen van je andere kinderen en natuurlijk jouw stem en die van je partner!

Praten tegen je buik
De eerste keer zal het wel een beetje vreemd zijn om hardop tegen je buik te praten. Maar zodra je begonnen bent, zal het je heel gemakkelijk afgaan. Eigenlijk is het ook best leuk om tegen de kleine te kletsen. Vertel maar wat je allemaal van plan bent na de geboorte. De foetus reageert op stress, dus houd je gesprekken wel lekker luchtig. Als je gezellig zit te babbelen over de mooie aspecten van de zwangerschap en het leven na de geboorte, heeft dat ook invloed op je eigen gemoedsrust. Driedubbel voordeel, dus!

Luisterplezier
De foetus hoort allerlei geluiden. Harde klanken en lage tonen vindt het vaak minder fijn. Je kunt je kindje zelfs voelen schrikken van een knal of een ander hard en onverwachts geluid. Je krijgt dan bijvoorbeeld in een keer een harde buik of je merkt dat je baby zich plotsklaps omdraait en schopt. Je kunt het troosten door zachtjes tegen de kleine te praten. Jouw vertrouwde stem stelt 'm namelijk weer gerust. Dat hoef je alleen te doen als je merkt dat je baby schrikt.

Muziek met een vloeiende melodie en gezellige, hogere tonen vindt de foetus wel fijn om te horen. Speel daarom ook als je praat met de toonhoogte van je stem en probeer niet monotoon te klinken, bijvoorbeeld door niet te fluisteren. Juist het verschil in tonen spreekt je baby aan.

TIP: Duik zelf eens onder water!
Wil je zelf beleven hoe muziekklanken tot je kindje doordringen of hoe het papa's stem hoort, duik dan eens onder water en laat papa eens tegen je praten of zingen. Je kunt dat in het zwembad doen, maar ook thuis in de badkuip. In het zwembad kun je ook horen hoe gejoel en geschreeuw van stemmen tot de foetus doordringen. En thuis kun je jullie muziek opzetten en dat ook eens beluisteren. Natuurlijk kan papa ook een duik nemen en horen wat zijn buikbaby hoort. Wel op tijd even boven komen om adem te halen!