TOG-waarde: Welke slaapkleding kies je? 

Het is soms lastig om in te schatten of je kindje het warm of koud heeft tijdens het slapen. Baby’s zijn klein en kwetsbaar, en hebben meer moeite met het behouden van hun lichaamstemperatuur. Gelukkig bestaan er handige richtlijnen voor het instoppen van je kleintje, die helpen om oververhitting te voorkomen. 

Een TOG-waarde helpt om je kindje zo aan te kleden en toe te dekken dat je kindje het niet te warm of te koud heeft tijdens het slapen. TOG staat voor Thermal Overall Grade. De TOG-waarde is een technisch hulpmiddel, dat een indicatie geeft van in hoeverre bepaalde producten de warmte van je kindje vasthouden. Elk product heeft een eigen TOG-waarde. Hoe hoger de TOG-waarde van een product is, hoe moeilijker de warmte door de stof kan ontsnappen. En omgekeerd: hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies.

De benodigde TOG-waarde wordt bepaald door de omgevingstemperatuur in de kamer van je kindje. Hoe kouder de omgeving is, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En tegenovergesteld: hoe warmer de babykamer, des te lager de TOG-waarde van de producten mag zijn. In de onderstaande tabel vind je een advies over welke TOG-waarde je aan kunt houden bij een bepaalde kamertemperatuur. 

Let op: bij de richtlijnen wordt uitgegaan van een mouwloze slaapzak als basis. De getoonde producten kunnen hier aanvullend op gedragen worden.

Let op: 
Je vindt de TOG-waarde op het care label aan de binnenkant van het product. Een TOG-waarde is een handig hulpmiddel, maar geen wet. Omdat elk kindje anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om de temperatuur ook goed te blijven controleren. Dit doe je door regelmatig aan de hals en voetjes van je kindje te voelen. Als deze warm en klam aanvoelen, dan weet je dat je beter een laagje weg kan halen. Voelen deze juist koud aan, dan kan je je kindje een extra laagje aantrekken.

Waarschuwingen: 

 • Een slaapzak is niet geschikt voor kinderen die in staat zijn om zich recht te trekken en het bed te verlaten.
 • Zorg ervoor dat ritsen goed gesloten zijn.
 • Gebruik de slaapzak niet samen met andere bedartikelen (bijvoorbeeld een dekbed).
 • Houd rekening met de omgevingstemperatuur en overige slaapkleding. Oververhitting is gevaarlijk.
 • Als je een slaapzak gebruikt met lange mouwen zal de TOG waarde ca. 35% hoger worden. Houd hier rekening mee met de keuze van de overige slaapkleding.
 • Gebruik de slaapzak niet als het hoofdje van het kind door de halsopening kan wanneer het kind erin ligt en de slaapzak gebruiksklaar is.
 • Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes (huid mag niet klam en/ of koud aanvoelen).
 • Controleer regelmatig op beschadigingen en stop gebruik bij de eerste tekenen daarvan.
 • Sommige slaapzakken hebben een speciale opening aan de voor- en achterzijde (paspel), zodat je de slaapzak veilig kan gebruiken in combinatie met een autostoel. Dit soort slaapzakken zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in de auto. Sluit beide openingen weer zorgvuldig met behulp van het klittenband, als de autostoelgordel is verwijderd.
   

 

 

 

Shop onze slaapzakken

bekijk al onze slaapzakken ›
biologisch
tijdelijk uitverkocht
54.99
biologisch
4.67 / 5
3 reviews
27.99
biologisch
4.50 / 5
2 reviews
27.99