veiligheid

vuur en kinderen

Vuur is fascinerend. Om deze reden houden veel mensen ervan om in de zomer een kampvuurtje te maken, of in de winter de open haard te stoken. Maar naast fascinerend is vuur ook gevaarlijk, zeker voor kinderen. Als we het hebben over kinderen en vuur kun je daarom niet voorzichtig genoeg zijn. Vuur kan in een paar seconden omslaan in brand. En in een paar seconden verandert een kleine brandwond in levenslange verminking of erger. Zorg ervoor dat het niet zover hoeft te komen en houd vuur, brandbare objecten en ontstekers altijd ver uit de buurt van je kindje. 

tips om spelen met vuur te voorkomen

  • Bewaar lucifers en aanstekers op een plek waar een kind nooit bij kan.
  • Koop geen aansteker die op speelgoed lijkt (bijvoorbeeld in de vorm van een autootje of dier).
  • Gebruik een kindveilige aansteker, deze heeft een mechanisme waarbij twee handelingen nodig zijn om de aansteker te laten branden. Voor een kind tot ruim vier jaar is dit erg moeilijk.
  • Brand geen kaarsen als er kinderen in de buurt zijn, of zet ze goed buiten hun bereik. Let er ook op dat de kaarsen bijvoorbeeld niet op een kleedje staan waar je kind wel bij kan. Eén ruk aan het kleedje en de brandende kaars valt om.
  • Gebruik bij voorkeur korte, brede kaarsen (bijvoorbeeld waxinelichtjes)
  • Leer je kleine dat het niet in de buurt van vuur mag komen en dat het niet aan brandende kaarsen mag zitten. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden, maar het goede voorbeeld geven loont ook op jonge leeftijd al.
  • Houd kinderen weg bij de open haard door de open haard af te schermen met een openhaardhekje. Dit is veiliger dan een vonkenscherm, omdat een openhaardhekje verankerd is aan de muur en niet kan omvallen