Tips voor zomer, herfst, winter óf lente baby’s: kledingadvies per temperatuur

Hoera je krijgt een kindje! Maar dan is de vraag, wat trek je jouw pasgeboren baby aan als je uitgerekende datum valt in de zomer, herfst, winter of lente? Ieder seizoen vraagt om een ander setje voor jouw newborn, dus dan is het niet zo gek dat je je afvraagt hoe warm je je baby nu moet aankleden. Wij helpen je een handje op weg!

 

De gouden regel

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met dé gouden regel: kleed je kindje altijd met één extra laagje meer aan dan jezelf. Zeker als ze net geboren zijn, kunnen ze zichzelf nog niet op temperatuur houden. Je kleintje heeft dan echt hulp nodig om zichzelf warm te houden door middel van kleertjes. Dat betekent dus ook dat je in de beginperiode je baby kleding met lange mouwen aantrekt. Ook draagt je pasgeboren baby de eerste periode altijd een mutsje (ook in de zomer). Jouw newborn baby verliest namelijk voor een groot deel zijn lichaamswarmte via het hoofdje. Het mutsje helpt je kleintje om warm te blijven.

Nog een tip: Voel regelmatig in het nekje: voelt het koud? Voeg een laag toe. Is het juist warm en plakkerig? Doe dan een laagje uit.

Tips voor een zomer baby: zomerkleding bij warm weer

Ben je uitgerekend in de zomer, dan vraag je jezelf vast af: wat draagt een pasgeboren baby in de zomer? Je denkt misschien snel bij warm weer: lekker die armpjes bloot! En natuurlijk is het heerlijk als dat eenmaal kan (en zien die spekkige armpjes er zó snoezig uit). Toch is het advies voor pasgeboren kindjes die in de zomer worden geboren, om de eerste 1 tot 3 weken kleding aan te trekken met lange mouwen. Omdat pasgeborenen zichzelf nog niet op de gewenste temperatuur kunnen houden, zijn newborn kleertjes (ook in de zomer) belangrijk. Pas wanneer de temperatuur van jouw kindje stabiel is, kan je overgaan naar minder laagjes.

Wat trek je je pasgeboren baby tot ongeveer 3 weken oud aan in de zomer?

 

Tip: Het huidje van je baby is heel kwetsbaar voor de zon. Leg je kindje daarom altijd in de schaduw, of kies voor een (overslag)romper met lange mouwen met een (luchtig) broekje eroverheen. Je hoeft over de romper niet nog een shirt te doen, dat is dan voor de temperatuur niet nodig.

 

Tips voor lente baby: warm en fris weer

Omdat de dagen in de lente er soms best verschillend uit kunnen zien en zelfs het weer op één dag nog best kan veranderen (denk aan een frisse ochtend en ’s middags weer wat warmer) is het fijn om met laagjes te gaan werken. Op die manier pas je de outfit makkelijk aan, aan het weer. Denk aan een shirtje met korte mouwen, met nog een vestje eroverheen die je makkelijk kunt uittrekken. Of een mouwloos boxpakje of tuinbroek waar je nog een shirtje met lange mouwen onder doet. Zodra het dan toch warm is, kan je die er makkelijk onderuit trekken.

Wat trek je je pasgeboren baby tot ongeveer 3 weken oud aan in de lente?

Tips voor een herfst baby: fris en nat weer

In de herfst kleed je je kindje aan met lange mouwen items en broeken met lange pijpjes. Omdat jouw pasgeboren baby zijn of haar temperatuur zelf nog niet goed kan regelen, kan je op heel frisse dagen in de herfst nog een extra vestje aantrekken bij je kleintje. Ga je naar buiten? Zorg voor een extra warm dekentje en denk aan een fijn newborn jasje en mutsje voor buiten.

Wat trek je pasgeboren baby tot ongeveer 3 weken oud aan in de herfst?

 

Tips voor een winter baby: koud weer

Je hebt zo’n klein hummeltje in je armen en kijkt door het raam naar de buitenwereld: koud! Maar hoe warm moet je je pasgeboren baby aankleden? De kraamverzorgster zegt wellicht: “Gebruik je gezonde verstand.” Probleem: je gezonde verstand is de eerste tijd na de geboorte éven ‘out of office’. Simpele instructies wil je!

Wat trek je je pasgeboren baby tot ongeveer 3 weken oud aan in de winter?

 

En ga je naar buiten? Zorg voor een lekker warm dekentje of voetenzak en kleed je kindje extra dik aan. Denk aan:

  • Mutsje en eventueel wantjes
  • Warm jasje of berenpakje. De berenpakjes van Prénatal zijn ideaal voor kindjes die geboren worden in de winter: warm en fijne overwantjes bij de handen zodat jouw kleintje geen koude vingertjes krijgt.

Welke kleding trek je je baby aan bij welke temperatuur

Om het nog makkelijker te maken: een overzicht per temperatuur wat jij je baby kan aantrekken. Met dit handige overzicht zie je in één oogopslag welk setje je aan kan trekken op een warme, frisse of koude dag. Het schema is een indicatie voor baby’s die al goed hun eigen temperatuur kunnen regelen.

 

fijne stoffen

De babykleding voor pasgeboren kindjes is vaak volledig gemaakt van katoen. Katoen is ademend, lichtgewicht en voelt lekker zacht aan. Extra fijn op warme dagen, of juist op de koude dagen wanneer jij je kindje meerdere laagjes aantrekt. Bij Prénatal gaan we voor een duurzamere wereld voor jou en je kindje. Daarom produceren we steeds meer kleding dat gemaakt is van biologisch katoen. Wel zo’n fijn idee!

bekijk hier al onze newborn kleding van biologisch katoen ›