In alle soorten en maten: de speen

Speentjes zijn er in veel soorten, vormen en maten. Een speen waar je je pink in kunt stoppen, speentjes die licht geven in het donker, gevulde of lege spenen, met of zonder glitters of juist een hip retro kleurtje. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de aankoop van een speentje. Het belangrijkste is dat je een speen kiest die jouw kleintje fijn vindt. En soms kom je daar alleen maar achter door een paar soorten uit te proberen!

Verschillende vormen

Er zijn twee verschillende vormen spenen: natural en dental. Een natural speen bootst de vorm van de tepel na waardoor de kans op tepelverwarring kleiner is. Hier kun je voor kiezen wanneer je borstvoeding geeft maar merkt dat de zuigbehoefte van je kleintje ook na het drinken, bijvoorbeeld in zijn slaap, aanwezig blijft. Het dentalspeentje heeft een platte onderkant en een bolle bovenkant. Deze stimuleert de kaakspieren en daarmee de ontwikkeling van het gebit. De meeste spenen worden gemaakt van siliconen of van rubber.

Rubber spenen herken je meteen, dat zijn de doorzichtige spenen. Het materiaal is soepel en daardoor makkelijker in te deuken in de kleine babymondjes. Dat betekent minder spierpijn van al dat gesabbel. Een extra variant op de rubber speen is de gevulde speen. Doordat deze minder makkelijk indeukt kun je deze juist inzetten als je het speengebruik langzaam wilt afleren.

Siliconen spenen herken je aan de geelbruine kleur. Ze zijn wat stugger en de kans op allergische reacties is kleiner. Ga je voor duurzaam? Dan is deze speen de meest milieuvriendelijke keus. In deze categorie heb je ook een variant waar je je pink in kunt stoppen. Deze is, je raadt het al, aan te raden bij baby’s die heel graag op je pink sabbelen. Scheelt jou weer een verrimpelde huid.

 

Leeftijd

Op de verpakking van elke speen staat een leeftijdscategorie vermeld. Vooral bij pasgeboren baby’s is dit even opletten geblazen. Een te groot speentje zit namelijk helemaal niet fijn. Kun je niet onthouden wanneer je ook alweer naar een grotere maat moet gaan? Zet op het moment dat je de speen uit de verpakking haalt een reminder in je agenda. Verder is het verstandig om de speen iedere zes weken te vervangen of wanneer je scheurtjes ziet. Hier kunnen bacteriën in achterblijven.

Troost voor de nacht

Een speentje is veel meer dan alleen een product dat in de zuigbehoefte voorziet. Het biedt jouw kleintje veel troost. Maar wat doe je als je mini steeds wakker wordt als het speentje uitvalt maar nog te jong is om de speen zelf te vinden? Je kunt meerdere speentjes aanschaffen en die klaarleggen voor de nacht. Bij elke kik ben je er als de kippen bij en kun je in het donker een verse speen aanbieden. Een andere optie is om voor de glow in de dark varianten te kiezen. Deze spot je supersnel en de kans is groot dat je mini deze zelf ook steeds vaker weet te vinden.

bekijk alle fopspenen ›

prematuur spenen
prematuur spenen shop nu ›
spenen vanaf 0 maanden
spenen vanaf 0 maanden shop nu ›
spenen vanaf 6 maanden
spenen vanaf 6 maanden shop nu ›
spenen vanaf 12 maanden
spenen vanaf 12 maanden shop nu ›
spenen vanaf 18 maanden
spenen vanaf 18 maanden shop nu ›