Hoe kies je de juiste autostoel?

Laatst bijgewerkt: 3-5-2024

Het is in Nederland verplicht om je kindje tot een lengte van 1.35 meter in de auto te vervoeren in een veilige autostoel. Wij begrijpen dat het kiezen van een autostoel een lastige opgave kan zijn. Zo zijn er verschillende autostoelgroepen, merken en manieren om de autostoel te bevestigen. Hieronder leggen we je stapsgewijs uit welk autostoeltje je in welke fase nodig hebt én geven we je nog andere handige en belangrijke tips. De eerste family roadtrip kan gepland worden!

Welke autostoel heb ik nodig? Prénatal helpt je kiezen

Iedere autostoel is gemaakt voor een bepaalde lengte en leeftijd van een kindje. De autostoelen zijn in te delen in de volgende categorieën: groep 0+, 1 en 2/3 autostoelen. Sommige autostoelen zijn geschikt voor meerdere groepen, bijvoorbeeld een groep 0/1 autostoel, of een groep 0/1/2/3 en groep 1/2/3 autostoel. Om te bepalen welke autostoel je nodig hebt, dien je te weten wat de lengte en leeftijd van je kindje is.

Groep 0+ autostoelen
lengte: vanaf geboorte tot 83 cm

Dit type autostoel gebruik je vanaf de geboorte en installeer je, tot je kindje minimaal 15 maanden oud is, in achterwaartse positie in de auto. Je kindje zit dus met de rug naar de rijrichting. ​(Zwet, 2022)​. Goed om te weten: babystoeltjes mogen alléén op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag aanwezig is, of deze uitgeschakeld is (in het boekje bij je auto kun je lezen hoe dit moet). Je kunt de autostoel in de auto installeren door middel van een handige autostoel base of met behulp van de autogordel.

Ga je het autostoeltje ook gebruiken op de kinderwagen? Zorg er dan voor dat je altijd de juiste adapters erbij koopt.

Tot wanneer zit je kindje in een groep 0 autostoel? Als de bovenkant van het hoofd van je baby hoger is dan de achterkant van het stoeltje dan is het stoeltje te klein en is het tijd voor een nieuwe autostoel. Tip: leg je hand op de bovenkant van de autostoel. Raakt je hand de bovenkant van het hoofdje van je kindje? Dan is het tijd voor een nieuw autostoeltje.

Groep 0/1
lengte: vanaf geboorte tot 105 cm

Deze autostoel is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot aan kindjes van 4 jaar. Deze autostoel kan niet worden bevestigd op een kinderwagen, zoals bij de groep 0 autostoel wel het geval is. Een groep 0/1 autostoel laat je dus gewoon in de auto staan. De meeste groep 0/1 autostoelen zijn 360 graden draaibaar en kan je kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoeren. Veel mensen kopen een groep 0/1 autostoel als aanvulling of als opvolgstoel van de groep 0 autostoel. De stoel is comfortabel en groeit met je kindje mee.

Groep 0/1/2/3
lengte: vanaf de geboorte tot 150 cm

Ben je op zoek naar een duurzame autostoel? Dan is een groep 0/1/2/3 autostoel de beste keus voor jou. Deze autostoel gaat namelijk mee vanaf de geboorte tot je kindje 12 jaar oud is. De groep 0/1/2/3 autostoel is ook achterwaarts te vervoeren, zodat je kindje vanaf de geboorte veilig vervoerd kan worden. Deze autostoel is steeds verder uitschuifbaar en ook de inlay kan verwijderd worden, zodat de stoel steeds ruimer wordt. Zo groeit de stoel mee met jou kindje. Wel zijn deze doorgroeistoelen vaak iets minder comfortabel voor je kindje. Dus voor grote en lange afstanden moet je goed overwegen of bijvoorbeeld een groep 0/1 of 2/3 autostoel beter past.

Groep 1
lengte: vanaf 60 cm tot 105 cm

Naast groep 0+ en groep 0/1 autostoelen hebben we in ons assortiment ook groep 1 autostoelen. Dit type autostoel wordt (vanaf 15 maanden) voorwaarts in de auto vervoerd. Autostoelen die enkel groep 1 zijn, bestaan bijna niet meer en worden steeds meer vervangen voor groep 0/1 autostoelen. Groep 0/1 autostoelen zijn geschikt vanaf de geboorte tot je kindje een lengte heeft van 105 cm (4 jaar).

Groep 1/2/3
lengte vanaf 60 cm tot 150 cm

Een groep 1/2/3 autostoel is net als de 0/1/2/3 autostoel ook een meegroei / doorgroei autostoel. Deze autostoel is geschikt voor kinderen met een lengte vanaf 60 cm en kan gebruikt worden tot je kindje zo’n 12 jaar oud is. Deze autostoel kan alleen in voorwaartse positie vervoerd worden. Dus gebruik deze autostoel ook echt pas vanaf dat je kindje 15 maanden oud is. Tot die tijd is het namelijk beter om je kindje in achterwaartse positie te vervoeren.

Groep 2/3
lengte: vanaf 105 cm tot 150 cm

Een groep 2/3 autostoel is alleen nodig als je momenteel gebruik maakt van een groep 0/1 of groep 1 autostoel. Heb je momenteel een groep 1/2/3 of 0/1/2/3 autostoel (doorgroeiautostoel)? Dan is een groep 2/3 autostoel in principe niet meer nodig. Vaak wordt er te snel naar een vervolgstoel overgestapt. De juiste maat autostoel is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het reiscomfort van je kind. Je stapt pas over naar een groep 2/3 autostoel als het hoofd van je kindje boven de rugleuning uitkomt óf als hij of zij langer is dan 105 cm. In de groep 2/3 autostoelen wordt je kindje in voorwaartse positie vervoert. De autostoel is te bevestigen door middel van ISOFIX of de autogordel.

 

Tot welke leeftijd is een autostoeltje verplicht?

Wist je dat je je kind pas zonder autostoel mag vervoeren als hij of zij groter is dan 1.35 cm (dan is het niet meer verplicht)? Check dit wel goed van tevoren, want in sommige landen geldt het past bij een lengte van 1.50 cm. In ons assortiment vind je ook boosters, dit is enkel een zitverhoger welke je bevestigt doormiddel van de autogordel of ISOFIX. Een zitverhoger mag gebruikt worden bij een lengte vanaf 125 cm.

Autostoelen keuzehulp

We helpen je graag bij het maken van een keuze voor de juiste autostoel. Kom daarvoor langs in een van onze winkels en vraag een medewerker om advies. Of maak gebruik van onze handige online autostoelen keuzehulp.

Wettelijke eisen voor een autostoeltje

Een autostoeltje is essentieel voor de veiligheid van je kleintje tijdens autoritjes. Je bent hierin verplicht een autostoeltje te gebruiken die voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Op een oranje label aan de autostoel kun je zien of het om een goedgekeurd model gaat. Goedgekeurde modellen zijn autostoelen met ECE 44/03, ECE 44/04 en i-Size modellen, ook wel herkenbaar aan R129.
Per 1 september 2023 geldt er een nieuwe richtlijn voor de verkoop van autostoeltjes: de R129 / i-Size norm. Het is vanaf dat moment verboden om autostoeltjes met de R44-veiligheidsnorm te verkopen. Verkopers hebben nog wel een jaar de tijd om voorraad uit te verkopen, maar precies een jaar verder op 1 september 2024 is de verkoop officieel verboden. Heb jij een R44 autostoel? Dan hoef je jouw stoeltje zeker niet te vervangen, hij is niet verboden. Echter raden we aan om een autostoel te kiezen die de R129-norm volgt, omdat deze het veiligst is en richtlijnen geeft over welke autostoel geschikt is op basis van de lengte van een kind. Lees meer over de R129 norm.

Zo gefikst: ISOFIX

Je hebt de term misschien al eens voorbij zien komen: ISOFIX. Er zijn twee manieren om een autostoel vast te zetten: met ISOFIX of met de autogordel. ISOFIX zit standaard in de meeste auto’s die na 2005 gemaakt zijn. Bij dit systeem heb je geen autogordel nodig, maar klik je de autostoel vast met een ISOFIX-onderstel aan de haken van je achterbank. Vaak is er een steunpoot op de grond voor meer stabiliteit. Dit kan ook een Top Tether zijn. Een Top Tether is een extra riem die van de bovenkant van het autostoeltje naar een speciaal bevestigingspunt achter in de auto vastgehaakt wordt. Met dit veiligheidssysteem weet je dat het stoeltje van je kindje altijd goed geïnstalleerd is. Daarnaast komt ISOFIX veiliger uit veiligheidstesten. Wil je weten welke base geschikt is voor jouw autostoel? Bekijk dan de compatibiliteitsoverzichten van onze diverse merken:

Heb je geen ISOFIX in de auto? Dan is het autostoeltje bevestigen met een autogordel de minimale norm om je baby te vervoeren.

Bekijk hier Isofix autostoelbases ›

Ga je de autostoel toch met de autogordel bevestigen? Bevestig ‘m dan altijd volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Dit is namelijk essentieel voor het veilig vervoeren van je kindje.

Kan mijn kind overstappen naar een zitverhoger of autogordel?

Zitverhogers ook wel boosters genoemd, bevestig je doormiddel van de autogordel of ISOFIX. Een zitverhoger mag gebruikt worden als je kindje een lengte heeft vanaf 125 cm. Een zitverhoger dus bedoeld voor kinderen die al wat groter en ouder zijn. In principe mag je kindje in Nederland vanaf een lengte van 135 cm vervoerd worden zonder autostoel en dus is een autogordel voldoende. Maar een zitverhoger kan fijn zijn om je kind een extra lift te geven, zodat de autogordel op de juiste hoogte over de heupen en het sleutelbeen loopt. Het is van groot belang om de veiligheid van je kindje te waarborgen tijdens het reizen, dus zorg ervoor dat je de juiste maatregelen neemt op basis van de lengte van je kind en de geldende wetgeving in het land waar je je bevindt.

Koop geen tweedehands autostoel

Het veilig vervoeren van je kindje staat voorop, daarom is ons advies om geen tweedehands autostoeltje te kopen. Bij een tweedehands autostoel weet je namelijk nooit zeker wat er in het verleden met de stoel gebeurd is. Een autostoel kan na een aanrijding onherstelbaar beschadigd zijn, wat je vanaf de buitenkant niet kunt zien. Dit is erg verraderlijk. Een klein haarscheurtje in het schuim aan de binnenkant, wordt al niet meer veilig geacht. Dit is juist het materiaal wat de meeste bescherming biedt. Zorg dat je zeker weet dat je stoeltje in perfecte conditie is om een eventueel ongeluk op te vangen.

i-Size autostoelen (R129 norm)

Sinds juli 2013 is i-Size een Europese richtlijn voor de veiligheid van autostoeltjes. Deze richtlijn is vanaf 1 september 2023 de nieuwe verplichte veiligheidsnorm voor autostoeltjes. Waar voorheen de autostoelen werden ingedeeld op basis van het gewicht (R44 norm), wordt er nu ook gekeken naar de lichaamslengte. In autostoeltjes die aan de i-Size norm voldoen, kunnen kindjes – tot 105 cm – achterwaarts vervoerd worden. Dit zorgt voor maximale veiligheid: de nek van je kindje wordt namelijk beter beschermd bij een aanrijding. De oude modellen autostoelen die voldoen aan het keurmerk ECE R44/04 mogen nog wel verkocht worden, maar de fabrikant mag deze autostoelen niet meer produceren.


Yes: autostoelaccessoires!

Denk ook aan handige autostoel accessoires als je een autostoeltje koopt: bijvoorbeeld een handige autospiegel, zodat je je kindje achterin gemakkelijk in de gaten kunt houden, een autostoelorganizer om alle spulletjes van je kindje gemakkelijk op één plek op te bergen in de auto (handig voor vakanties) en auto zonneschermpjes om je kindje te beschermen tegen de felle zon. Ook bestaan er autostoel adapters welke je aan je kinderwagen kunt bevestigen. Ideaal als je kindje lekker ligt te slapen in de auto en jullie eruit moeten. Daarnaast shop je bij ons ook de handige Yrda autostoelgordel veiligheidsclip. Dit is een extra sluiting voor de autostoelgordels voor als je kindje zelf de gordel los maakt tijdens de autorit. Veilig en handig tegelijk!

Eerst even oefenen

Geloof ons: als je op het punt staat om naar huis te gaan ná je bevalling, wil je niet klungelen met het autostoeltje. Zorg dus dat je dit van tevoren hebt geïnstalleerd – ook handig als de bevalling eerder begint dan gepland. Extra tip: oefen naast het erin zetten van de autostoel ook even het eruit halen… Scheelt bij thuiskomst!

Kopen is 1, veilig vervoeren is 2

Nadat je het autostoeltje gekocht hebt is het misschien nog wel belangrijker om de autostoel op de juiste manier te bevestigen. Uit onderzoek van Taskforce kinderveiligheid is namelijk gebleken dat 8 op de 10 kindjes niet veilig vervoerd worden in de auto. Naast de keuze van het juiste autostoeltje is het belangrijk om je kindje op de juiste manier in de autostoel te bevestigen. Lees de gebruiksaanwijzing goed voordat je het stoeltje vastzet in de auto en in gebruik neemt. En zorg er voor dat je kind zonder speling is vastgesnoerd in het harnasje of de veiligheidsgordel. Pas een harnasje of verstelbare rugleuning tijdig aan aan de lengte van je kind. En stap pas over naar een groter zitje als het hoofdje boven de rand van het zitje uitsteekt.