Zwanger? Zo regel je je zorgverzekering slim en relaxed

Zwanger? Zo regel je je zorgverzekering slim en relaxed
28 april 2025 Bewerkt 28 april 2025
Zwanger zijn is al spannend genoeg. Je wilt je kunnen focussen op al die mooie eerste momenten, niet op ingewikkelde verzekeringspapieren. Toch is het handig om je zorgverzekering even onder de loep te nemen. Geen stress: we leggen je hier precies uit waar je op moet letten. Zodat jij zorgeloos van je zwangerschap kunt genieten. 

 

Waarom je je zorgverzekering nu wilt checken

Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met extra zorg, zoals echo’s, controles bij de verloskundige of gynaecoloog en misschien een kraamzorgorganisatie die je ondersteunt na de bevalling. Veel van die kosten worden (deels) vergoed vanuit de basisverzekering, maar niet alles. Door je zorgverzekering slim te kiezen of aan te passen, voorkom je onverwachte kosten én weet je zeker dat je de beste zorg krijgt voor jou en je baby.

 

 

Dit wordt standaard vergoed vanuit je basisverzekering

Goed nieuws: de meeste belangrijke zorg rondom je zwangerschap valt onder de basisverzekering. Denk aan:

  • Verloskundige zorg: Alle standaardcontroles, echo’s op medische indicatie en de begeleiding bij je bevalling.
  • Medische echo’s: Zoals de termijnecho en, als het nodig is, extra echo’s op medische indicatie.
  • Kraamzorg: De basisverzekering vergoedt een groot deel van de kosten voor kraamzorg thuis of in het ziekenhuis (let op: er geldt meestal een eigen bijdrage).
  • Ziekenhuisbevalling op medische indicatie: Word je doorverwezen naar het ziekenhuis vanwege medische redenen? Dan vallen die kosten ook onder de basisverzekering.

 

Extra's waar je zelf nog even naar wilt kijken

Niet alles wordt standaard 100% vergoed. Soms is een aanvullende verzekering handig. Bijvoorbeeld voor:

  • Meer kraamzorguren dan het basispakket biedt.
  • Een zwangerschapscursus zoals yoga of hypnobirthing.
  • Een poliklinische bevalling zonder medische indicatie: Zonder medische reden moet je soms een deel zelf betalen.
  • Bekkenfysiotherapie: Superfijn als je last krijgt van bekkenpijn.

 

Wat kost kraamzorg precies?

De basisverzekering vergoedt kraamzorg grotendeels, maar er is wel een eigen bijdrage van toepassing. In 2025 is die eigen bijdrage ongeveer €5 per uur.
Tip: sommige aanvullende verzekeringen vergoeden die eigen bijdrage (deels of volledig). Het kan dus slim zijn om dit even mee te nemen als je een pakket kiest!

 

Wat kost kraamzorg precies?

  • Voor 1 januari kun je overstappen van zorgverzekeraar.
  • Zwanger geworden na 1 januari? Dan kun je je aanvullende verzekering vaak niet meer aanpassen, maar je basisverzekering blijft natuurlijk gewoon geldig.
Daarom: als je nog vóór het nieuwe jaar weet dat je zwanger bent of zwanger wilt worden, is dit hét moment om even te checken of jouw verzekering nog past bij je nieuwe plannen.

 

Nog een paar slimme tips 

  • Check kraamzorgorganisaties: Sommige verzekeraars hebben contracten met bepaalde kraamzorgbureaus. Handig om te weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Vergelijk aanvullende pakketten: Denk goed na over wat jij belangrijk vindt. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan extra fysiotherapie of psychologische ondersteuning?
  • Let op het eigen risico: De basiszorg rondom zwangerschap valt vaak buiten het eigen risico, maar niet alle kosten. Vraag je verzekeraar gerust om uitleg.

 

Jij focust op genieten, wij helpen je vooruit

Ouderschap begint niet pas bij de geboorte, het begint al in die bijzondere maanden daarvoor. Met de juiste zorgverzekering weet je zeker dat je goed voorbereid bent en alle ruimte hebt om te genieten van wat écht telt: jullie nieuwe avontuur.