maattabel slaapzakken

Welke maat slaapzak heb ik nodig voor mijn kindje?

De lengte van je baby of kind bepaalt de maat van de slaapzak. Het is dus belangrijk dat je de lengte van jouw kindje opmeet. Koop een slaapzak niet op de groei, bij een te grote maat kan je kindje in de slaapzak wegzakken. Je krijgt dan alsnog het effect als wanneer je kindje onder een deken zou komen, wat gevaarlijk kan zijn. Een te kleine slaapzak is ook niet fijn, want dit beperkt de bewegingsruimte bij de beentjes.

De leeftijdscategorie is maar een indicatie, niet elk kind groeit even snel of heeft dezelfde lichaamsbouw op een bepaalde leeftijd en valt de slaapzak groter of juist kleiner uit. Controleer daarom altijd hoe de slaapzak bij jouw baby zit. Kan je de slaapzak niet over het hoofdje krijgen zonder de rits te openen, dan is de hoofdopening de juiste maat.

Over het algemeen kan je de volgende indicaties voor de maat aanhouden:

Lengte in cm Leeftijd indicatie Maat slaapzak
50-60 cm 3-6 maanden 56/62
60-70 cm 6-12 maanden 68/74
80-90 cm 12-18 maanden 80/86/92
90-110 cm 18-24 maanden 98/104/110

 

TOG-waarde

Een TOG-waarde helpt om je kindje zo aan te kleden en toe te dekken dat je kindje het niet te warm of te koud heeft tijdens het slapen. TOG staat voor Thermal Overall Grade. De TOG-waarde is een technisch hulpmiddel, dat een indicatie geeft van in hoeverre bepaalde producten de warmte van je kindje vasthouden. Elk product heeft een eigen TOG-waarde. Hoe hoger de TOG-waarde van een product is, hoe moeilijker de warmte door de stof kan ontsnappen. En omgekeerd: hoe lager de TOG-waarde, hoe meer warmteverlies.

Let op: bij de richtlijnen wordt uitgegaan van een mouwloze slaapzak als basis. De getoonde producten kunnen hier aanvullend op gedragen worden. Een slaapzak mét mouwen zorgt ervoor dat de TOG-waarde 33% hoger is.

Temperatuur in kamertje Maximale TOG-waarde Richtlijnen bed aankleden
24-27 graden 0,5 TOG

22-24 graden 1,0 TOG

20-22 graden 1,5 TOG

18-20 graden 2,0 TOG

16-18 graden 2,5 TOG

13-16 graden 3,5 TOG

Let op: Omdat elk kindje anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om de temperatuur ook goed te blijven controleren. Dit doe je door regelmatig aan de hals van je kindje te voelen.

Meer lezen over veilig slapen? Lees hier meer ›