9 maanden oud

Laat me niet alleen!

 

Zoals een hond kan ‘huilen’ als het baasje weg is, zo kampt je kleine ook met verlatingsangst. Hoe ga je hiermee om? En hoeveel woordjes kent je dreumes al?

 

Lees alles over maand 9

 

Is het alsof de wereld vergaat als jij de kamer uitloopt om even een kopje thee te zetten? Je baby heeft rond deze tijd waarschijnlijk last van verlatingsangst en eenkennigheid. Overdag kun je hier nog wel mee omgaan, maar ook ’s nachts speelt het op. Minder leuk! Ga ’s nachts naar je kleintje toe en stel hem gerust. Doe dit kort en krachtig en maak er geen drama van. Het is uiteindelijk de bedoeling dat hij weer lekker verder slaapt. Zorg daarnaast op het kinderdagverblijf voor een vast afscheidsritueel en blijf hierbij, hoe moeilijk het ook is. Wedden dat hij na vijf minuten vrolijk aan het spelen is?

 

Tegenover de verlatingsangst staat dat je baby steeds koppiger begint te worden en tegelijkertijd ónafhankelijk wil zijn. (Mits jij in de buurt blijft dan, hè.) Dit kan leiden tot minder interesse in slapen en voedingen, want deze ‘saaie’ activiteiten onderbreken zijn speeltijd. Langzaam zal hij ook grenzen opzoeken en je een beetje uit de tent lokken. De kleine ondeugd! Wees extra positief als hij goed gedrag vertoont en negeer af en toe zijn streken. Je baby leert zo dat hij niet alleen aandacht krijgt als hij iets stouts doet.

 

Baby-pret: leuk om te doen met je baby

 

Dit is een goed moment om te werken aan de fijnere motoriek. Kleinere voorwerpen heeft hij nu zó te pakken, doordat hij zijn vingers beter begint te gebruiken. Geef hem vooral speelgoed waarmee hij kan stapelen, bouwen of ‘sorteerspeelgoed’ (dat is speelgoed waarbij dingen in de juiste vakjes gestopt moeten worden.).

 

Blijf hem daarnaast stukjes voedsel aanbieden die hij zelf kan pakken en opeten. Moedig hem aan vanaf de zijlijn, óók als de helft op de grond belandt. Misschien vooraf even wat oude kranten of een tafelzeiltje neerleggen?

 

 

Tips 9 maanden oud:

 

  • Diep ingewreven koekkruimels en plakkerige melkresten: drie keer raden waar we het over hebben… Met een autostoelhoes bescherm je het stoeltje, en de hoes kan zó in de was.

 

  • De taalontwikkeling van je kindje is enorm in ontwikkeling. Een boekje lezen is leuk én leerzaam. Geef een boekje met ‘harde’ bladzijdes, zodat hij zelf kan bladeren.

 

  • Met zo’n kleintje in huis kun je weleens jezelf voorbij lopen. Vergeet niet om af en toe wat me-time te plannen door bijvoorbeeld een avondje met vrienden of vriendinnen door te brengen. Je zal zien dat je hier zoveel energie van krijgt!