MVO updates
Ondertekening Pakistan Akkoord – 7 februari 2023
Prénatal heeft het Pakistan Akkoord ondertekend met als doel om de veiligheid en gezondheid in textielfabrieken te verbeteren. Een klein deel van onze totale productie vindt plaats in Pakistan en we vinden het belangrijk dat we ook daar onze verantwoordelijkheid nemen. De inhoud is opgesteld in samenspraak met retailers, leveranciers, vakbonden, Pakistaanse autoriteiten en NGOs om zo tot een breed gedragen Akkoord te komen. Door het Akkoord te ondertekenen committeren we ons onafhankelijke fabrieksinspecties op veiligheidsgebied, training programma’s voor werknemers en een gedegen klachtenmechanisme.
In 2013 hebben we voor het eerst het Akkoord in Bangladesh ondertekend. In 2018 en 2021 hebben we ons ook gecommitteerd aan de hernieuwde versies. We hebben gezien hoe groot het belang is van deze Akkoorden en zijn daarom voorstander om dit initiatief uit te breiden naar meerdere landen.
Zeeman & Prénatal starten met leefbaar loon in Indiase fabriek - 10 november 2022
Uit onderzoek is gebleken dat het minimumloon in India niet voldoende is om een gezin van te onderhouden. Daarom hebben Zeeman en Prénatal de handen ineengeslagen en zijn gezamenlijk gestart met het betalen van leefbaar loon in een gedeelde fabriek in India. Dit doen beiden door maandelijks een bijdrage uit te keren aan alle medewerkers. Deze bijdrage is opgebouwd uit het verschil tussen het minimum- en het leefbaar loon. Ze maken dit inzichtelijk voor het product aandeel van 90% wat beide retailers samen hebben. De overige 10% is in handen van twee buitenlandse retailers. Op de salarisstrook die de arbeiders uit de fabriek ontvangen, staat ‘wage premium Zeeman & Prénatal’ vermeld. De lokale NGO Fair Wear zal toezien dat het bedrag ook daadwerkelijk bij hen terecht komt.
Minimumloon vs leefbaar loon
Zeeman en Prénatal betalen in alle productielanden waar de retailers fabrieken hebben staan minstens het minimumloon dat door de overheden wordt bepaald. In bepaalde regio’s blijkt dit minimumloon niet hoog genoeg te zijn voor een leefbaar inkomen. Daarom werken de retailers samen aan een regionale aanpak om aan dit leefbaar loon te kunnen voldoen. In de ontwikkelfase zijn verschillende stakeholders betrokken bij de aanpak hiervan, onder andere Fair Wear Foundation, IDH Trade, Schone Kleren Campagne en Wageindicator. Zij geven regelmatig input op het voorgestelde plan van aanpak en de berekening die nodig is om een leefbaar loon te betalen.
"De komende periode willen we de impact van deze toelage volgen en evalueren. De lessen die we hieruit leren, gebruiken we om onze aanpak verder te verbeteren en toe te passen bij andere fabrieken in de nabije toekomst. We beseffen ook dat de complexiteit van dit thema vraagt om een structurele sectorale aanpak die we de komende tijd verder vorm gaan geven," laat Arnoud van Vliet, MVO manager bij Zeeman weten.
Mees Klinkenberg MVO adviseur van Prénatal voegt hieraan toe: "Ook op deze manier willen we onze verantwoordelijkheid nemen en geloven we dat een leefbaar loon een positief effect gaat hebben op de arbeidsomstandigheden in onze keten, wat dagelijks onze prioriteit heeft. De stap die we samen met Zeeman maken heeft impact, wat onze motivatie om dit nog meer uit te breiden groter maakt."
Dit pilot duurt in eerste instantie één jaar, met de intentie tot verlenging. Als de methode werkbaar blijkt willen we deze op den duur ook uitrollen naar meerdere leveranciers in India, Bangladesh en Indonesië.
Publicatie fabriekslijst – 20 juni 2022
Als deelnemer aan het Convenant Duurzame Kleding & Textiel deelden wij jaarlijks onze productielocatielijst met het secretariaat. Vervolgens publiceerden zij geaggregeerd – dus met de lijsten van alle aangesloten merken bij elkaar – de locatielijst op de Open Apparel Registry (OAR). Met het aflopen van het Convenant hebben wij besloten deze publicatie individueel door te zetten. Zo kan iedereen zien waar onze Prénatal artikelen vandaan komen. Ook kunnen NGO’s en andere organisaties ons direct benaderen bij eventuele misstanden in onze productieketen, om samen tot een oplossing te komen. Vandaar dat vanaf nu onze fabriekslijst met textielfabrieken, die het afgelopen half jaar orders aan ons hebben geleverd, online staat binnen de OAR. Deze lijst updaten wij halfjaarlijks. Bekijk hier de volledige lijst.
Ondertekening International Accord – 2 september 2021
Wij hebben onze handtekening gezet onder het International Accord, zijnde het vervolg van het Bangladesh Accord dat op 31 augustus 2021 afliep. Hiermee blijven we ons inzetten voor een veiliger werkomgeving in Bangladesh, samen met onze leveranciers en de experts binnen het RMG Sustainability Council (RSC). Voor meer informatie: www.internationalaccord.org
Statement vervolg Bangladesh Accord - 8 juni 2021
Als ondertekenaar van het Bangladesh Accord zetten wij ons vanaf 2013 samen met onze leveranciers in voor een veiliger werkomgeving in Bangladesh. Onze leveranciers hebben het overgrote deel van de veiligheidsissues reeds opgelost. In 2020 zijn de Accord protocollen en inspecties overgeheveld naar een Bengaals orgaan - de RSC - die nu succesvol in de dagelijkse (inspectie)werkzaamheden voorziet. In de RSC zijn de fabrikanten, aangesloten merken en vakbonden gelijk vertegenwoordigd. Wij zijn gecommitteerd om samen met andere merken de onafhankelijkheid van en noodzakelijke middelen voor deze organisatie te blijven garanderen en daarmee toe te werken naar een nog veiliger Bangladesh - voor nu en in de toekomst. Daarom hebben we ons aangesloten bij de Brand Association die ons als brands in de RSC vertegenwoordigt en die voorziet in de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst met de vakbonden welke op het moment nog gaande zijn. Aangezien de vorige overeenkomst reeds is verlopen hebben wij de interim agreement - onder dezelfde voorwaarden als het Bangladesh Transition Accord - getekend om de verlengde onderhandelingsperiode te overbruggen. Deze overeenkomst loopt tot 31 augustus 2021. Voor meer informatie: https://bangladeshaccord.org/ en https://brandsassociation.org/
Samenwerken aan goede arbeidsomstandigheden in India
Verantwoord produceren is voor Prénatal een must. Om onze leveranciers in India (Tamil Nadu) hierbij te helpen, bieden wij hen – samen met de lokale projectpartner SAVE – een trainings- en verbeterprogramma aan. Ontwikkeling op gebied van verantwoorde arbeidsomstandigheden, staat hierin centraal.
Prénatal weet als geen ander dat een goede werkgever-werknemer relatie noodzakelijk is om als bedrijf te groeien en voort te bestaan. Dit geldt ook voor fabrieken in het Verre Oosten. Er is een duidelijke relatie tussen commerciële uitdagingen, zoals productiviteit, en de uitdaging om goede werkomstandigheden te waarborgen. Naast dat het voor werknemers van belang is om zicht bewust te zijn van hun rechten en verantwoordelijkheden, is het ook belangrijk dat zij eventuele problemen op de werkvloer vroegtijdig herkennen en aankaarten bij het management. Daarvoor is goede werknemersvertegenwoordiging essentieel, bijvoorbeeld in de vorm van werknemerscommissies.
In dit programma wordt door middel van training en begeleiding gewerkt aan bewustwording van arbeidsrechten onder werknemers én management, naast het opzetten van interne fabriekscommissies. Dit slaat meerdere vliegen in één klap: de fabrieken voldoen aan wetgeving door zich in te zetten voor een fijne arbeidsomgeving, waardoor de productiviteit en tevredenheid van werknemers toeneemt.
Wij zijn erg enthousiast om samen met onze leveranciers, waaronder Sristi Garments, het verbetertraject te gaan doorlopen. Dankzij de goede relatie die we tijdens de jarenlange samenwerking opgebouwd hebben, zijn we klaar om deze uitdaging samen aan te gaan!
Meer weten over dit project en de voortgang? Lees onze aankomende MVO Jaarverslagen!
Of bezoek de project website: https://www.imvoconvenanten.nl/nl/kleding-en-textiel/nieuws/sociale-themas-india