Hoe kies je de juiste autostoel?

Wij begrijpen dat het kiezen van een autostoel een lastige opgave kan zijn. Zo zijn er verschillende autostoelgroepen, merken en manieren om de autostoel te bevestigen. Hieronder leggen we je stapsgewijs uit welk autostoeltje je in welke fase nodig hebt én geven we je nog andere handige en belangrijke tips. De eerste family roadtrip kan gepland worden!

1. Welke autostoel heb ik nodig? Prénatal helpt je kiezen

Iedere autostoel is gemaakt voor een bepaalde lengte, gewicht en leeftijd van een kindje. De autostoelen zijn in te delen in de volgende categorieën: groep 0+, 1 en 2/3 autostoelen. Om te bepalen welke autostoel je nodig hebt, dien je te weten hoe groot en hoe zwaar je kindje is.

Groep 0
gewicht: vanaf geboorte tot 13 kg
lengte: vanaf geboorte tot 75 cm

Dit type autostoel gebruik je vanaf de geboorte en installeer je achterwaarts in de auto. Je kindje zit dus met de rug naar de rijrichting. Goed om te weten: babystoeltjes mogen alléén op de voorstoel worden geplaatst als er geen airbag aanwezig is, of deze uitgeschakeld is (in het boekje bij je auto kun je lezen hoe dit moet). In groep 1 zit je kindje meestal in de rijrichting van de auto, al komen er steeds meer nieuwe stoeltjes op de markt waarin je kindje langer achteruit kunt vervoeren!

Ga je het autostoeltje ook gebruiken op de kinderwagen? Zorg er dan voor dat je altijd de juiste adapters erbij koopt.

Tip: wist je dat je de autostoel, naast de gordel, ook kan bevestigen met een zogenaamde autostoelbase? Deze bevestig je eenmalig in de auto en de autostoel klik je er vervolgens eenvoudig op vast. Let bij de aanschaf van een base wel op of het type autostoel erop past.

Bekijk hier alle autostoelbases ›

Groep 1
gewicht: vanaf 9 kg tot 18 kg
lengte: vanaf 60 cm tot 105 cm

Na een bepaalde periode is het tijd om over te stappen van groep 0+ naar een groep 1 autostoel. Dit type autostoel wordt doorgaans voorwaarts in de auto vervoerd. Ook dit type autostoel is weer te bevestigen met een gordel of Isofix.

Vaak wordt er te snel naar een vervolgstoel overgestapt. De juiste maat autostoel is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het reiscomfort van je kind. Je stapt pas over naar een groep 2/3 autostoel als het hoofd van je kindje boven de rugleuning uitkomt óf als hij of zij meer dan 18 kilo weegt.

Groep 2/3
gewicht: vanaf 15 kg tot 36 kg
lengte: vanaf 67 cm tot 150 cm

In de groep 2/3 autostoelen wordt je kindje met de normale gordel vastgemaakt.

Wist je dat je je kind pas zonder autostoel mag vervoeren als hij of zij groter is dan 1.35 cm (dan is het niet meer verplicht)? Check dit wel goed van tevoren, want in sommige landen geldt het past bij een lengte van 1.50 cm.

Door de ruime keuze in autostoelen bij Prénatal, kan het zijn dat de lengte, gewicht en leeftijd bij een klein aantal typen autostoelen niet overeenkomt met deze informatie.

2. Zo gefikst: ISOFIX

Je hebt de term misschien al eens voorbij zien komen: ISOFIX. Er zijn 2 manieren om een autostoel vast te zetten: met ISOFIX of met de autogordel. ISOFIX zit standaard in de meeste auto’s die na 2005 gemaakt zijn. Bij dit systeem heb je geen autogordel nodig, maar klik je de autostoel vast met een ISOFIX-onderstel aan de haken van je achterbank. Daarnaast is er een steunpoot op de grond voor meer stabiliteit. Met dit systeem weet je dat het stoeltje van je kindje altijd goed geïnstalleerd is. Daarnaast komt ISOFIX veiliger uit veiligheidstesten. Heb je geen ISOFIX in de auto? Dan is het autostoeltje bevestigen met een autogordel de minimale norm om je baby te vervoeren.

Bekijk hier alle autostoelbases ›

Ga je de autostoel toch met de autogordel bevestigen? Bevestig ‘m dan altijd volgens de instructies in de gebruiksaanwijzing. Dit is namelijk essentieel voor het veilig vervoeren van je kindje.

3. Koop geen tweedehands autostoel

Het veilig vervoeren van je kindje staat voorop, daarom is ons advies om geen tweedehands autostoeltje te kopen. Bij een tweedehands autostoel weet je namelijk nooit zeker wat er in het verleden met de stoel gebeurd is. Een autostoel kan na een aanrijding onherstelbaar beschadigd zijn, wat je vanaf de buitenkant niet kunt zien. Dit is erg verraderlijk. Zorg dat je zeker weet dat je stoeltje in perfecte conditie is om een eventueel ongeluk op te vangen.

4. i-Size: de nieuwe norm

Sinds juli 2013 is i-Size een Europese richtlijn voor de veiligheid van autostoeltjes. Waar voorheen de autostoelen werden ingedeeld op basis van het gewicht, wordt er nu ook gekeken naar de lichaamslengte. In autostoeltjes die aan de i-Size norm voldoen, kunnen kindjes – tot 105 cm – achterwaarts vervoerd worden. Dit zorgt voor maximale veiligheid: de nek van je kindje wordt namelijk beter beschermd bij een aanrijding.

Let op, want niet alle stoeltjes waarmee je je kindje achterwaarts kunt vervoeren, voldoen aan de i-Size norm.

5. Yes: autostoelaccessoires!

Denk ook aan handige accessoires als je een autostoeltje koopt: een mooie hoes bijvoorbeeld om je autostoeltje schoon te houden (en een beetje op te fleuren), een voetenzak om je kleintje lekker warm te houden of zonneschermpjes om je kindje te beschermen tegen felle zon. Ook bestaan er autostoel adapters welke je aan je kinderwagen kunt bevestigen. Ideaal als kindje lekker ligt te slapen in de auto en jullie eruit moeten. Daarnaast kun je ook veel speeltjes kopen om aan het autostoeltje te bevestigen zoals deze leuke spanners van Soul Garden en Sugar Rush. Leuk voor je kleintje én prettig voor jou tijdens een lange rit.

6. Eerst even oefenen

Geloof ons: als je op het punt staat om naar huis te gaan ná je bevalling, wil je niet klungelen met het autostoeltje. Zorg dus dat je dit van tevoren hebt geïnstalleerd – ook handig als de bevalling eerder begint dan gepland. Extra tip: oefen naast het erin zetten van de autostoel ook even het eruit halen… Scheelt bij thuiskomst!

7. Kopen is 1, veilig vervoeren is 2

Nadat je het autostoeltje gekocht hebt is het misschien nog wel belangrijker om de autostoel op de juiste manier te bevestigen. Uit onderzoek van Taskforce kinderveiligheid is namelijk gebleken dat 8 op de 10 kindjes niet veilig vervoerd worden in de auto. In dit blog lees je wat er fout gaat én hebben wij 5 tips om de veiligheid van je kind in de auto te verbeteren.

veilige auto stoelen

Bij Prénatal vind je heel veel autostoelen voor de beste prijs. We hebben autostoelen voor kinderen van 0 tot 36 kg die we zorgvuldig hebben geselecteerd.

bekijk autostoelen ›

tijdelijk uitverkocht
390.-
tijdelijk uitverkocht
459.- 390.-