Zwanger de zomer doorkomen: zo houd je het lekker luchtig en koel

Zwanger de zomer doorkomen
3 juli 2024

Zwanger zijn in de zomer kan een behoorlijke uitdaging zijn. Wanneer het heel warm is kan de hitte extra belastend zijn voor zowel jou als je groeiende baby. Gelukkig hebben we een aantal tips om koel te blijven en comfortabel door deze warme maanden te komen. Van de juiste kledingkeuzes tot slimme manieren om af te koelen, we helpen je graag om de zomer fris en luchtig te houden terwijl je in verwachting bent.

 

Wat draag je in de zomer als je zwanger bent? 

Kleding speelt een hele grote rol als het gaat om comfortabel blijven met een groeiende buik tijdens de zomerse hitte. Kies bij het uitzoeken van kleding voor lichte, ademende stoffen zoals katoen en linnen, die vocht absorberen en lucht doorlaten. Ga bijvoorbeeld voor losse en wijde zwangerschapsjurken die zorgen voor voldoende ventilatie en het risico op oververhitting verminderen. Draag je liever een korte broek met een luchtige top? Kijk dan eens naar ons assortiment zwangerschapsshorts en zwangerschapstops en stel een leuke en vooral luchtige outfit samen.

   

Hoe lang mag je in de zon zitten als je zwanger bent? 

Hoewel wat zonlicht goed is voor vitamine D-productie, is het belangrijk om overmatige blootstelling aan de zon te vermijden, vooral als je zwanger bent. Hierbij een aantal tips waar je op kunt letten als je toch wilt genieten van de zon tijdens je zwangerschap: 

  1. Smeer je in met een zonnebrand met hoge factor liefst factor 30 of hoger. Je huid is tijdens de zwangerschap namelijk extra gevoelig, dus het risico op verbranding is ook hoger. Verbranding is niet schadelijk voor de ongeboren baby, maar natuurlijk wel voor jou.  
  2. Beperk je blootstelling aan de zon en warmte door het heetste moment van de dag te vermijden, dat is 's middags tussen 12:00 en 15:00 uur. Doe bijvoorbeeld een middagdutje binnen of ergens in de schaduw. De hitte kan er namelijk voor zorgen dat je oververhit raakt, hierdoor kan je duizelig of misselijk worden. Daarnaast is het ook zo dat als jouw lichaamstemperatuur langdurig stijgt, de temperatuur van je baby ook stijgt.  
  3. Zorg voor voldoende hydratatie. Drink voldoende water tijdens je zwangerschap en al helemaal in de zomerperiode. Je zweet dan meer, dus het is belangrijk om uitdroging te voorkomen, wat mogelijk gevaarlijk kan zijn voor jou en je ongeboren baby.  
  4. Zet een hoedje of pet op. Door een hoedje of pet te dragen en je in te smeren met een goede factor zonnebrandcrème bescherm je je gezicht tegen de zoninvloeden op je gezicht. Hiermee kun je een zwangerschapsmasker voorkomen. Dit is een pigmentstoornis waarbij donkere plekjes ontstaan op je huid.  

(Bron: zwangerenportaal.nl)

 

Tips voor verkoeling tijdens je zwangerschap 

  1. Blijf gehydrateerd 
    Drink voldoende water gedurende de dag om uitdroging te voorkomen. 
  2. Koelende snacks 
    Geniet van verfrissende snacks zoals watermeloen, komkommer of ijsjes om jezelf van binnenuit te koelen. 
  3. Neem een verfrissende duik 
    Zwemmen kan een heerlijke manier zijn om af te koelen en je eventjes gewichtloos te voelen tijdens de zwangerschap. Een fijne zwangerschapsbadpak geeft hierbij ook goede ondersteuning.  
  4. Gebruik verkoelende accessoires 
    Gebruik een ventilator, koelmat of koelende spray om jezelf tijdelijk verlichting van de warmte te geven. 
  5. Bescherm jezelf tegen de warmte 
    Om je hoofd koel te houden, raden we je aan een hoed te dragen, een zonnebril om je ogen te beschermen, een parasol te gebruiken of schaduwrijke plekken op te zoeken.

 

Kan de baby in de buik last hebben van de warmte? 

Net zoals jij soms de hitte niet zal kunnen verdragen, kan ook je baby beïnvloed worden door hoge temperaturen. Je baby heeft geen last van de UV-straling die op de buik komt, omdat deze niet door de baarmoeder heen kan dringen. Toch is het belangrijk om te voorkomen dat je te lang in de zon zit, omdat dit kan leiden tot uitdroging en oververhitting. Deze oververhitting kan niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van je kindje. Zorg er dus voor dat je er alles aan doet om jezelf te beschermen tegen de hitte om je baby veilig te houden. 

(Bron: zwangerenportaal.nl

Omgaan met zwangerschapskwaaltjes in de zomer 

De zomer kan zwangerschapskwaaltjes verergeren, zoals gezwollen voeten en enkels, en huidproblemen. Om zwellingen te verminderen is het belangrijk om je voeten regelmatig omhoog te leggen en ondersteunende schoenen te dragen die goed passen en niet knellen. Daarnaast kan de hitte huidirritaties zoals uitslag verergeren. Om dit te voorkomen, kun je losse, ademende zwangerschapskleding dragen en talkpoeder gebruiken op plekken waar huid-op-huid contact plaatsvindt, zoals onder de borsten en in de liesstreek. Vergeet ook niet om goede zonnebrandcrème van minimaal factor 30 te gebruiken om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. 

Zorg goed voor jezelf en geniet van deze bijzondere tijd. Je verdient het om comfortabel te zijn terwijl je je voorbereidt op de komst van je kleintje.