Zes dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw

Zes dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw
27 juli 2016

Ken je nog dat tv-programma ‘Praatjesmakers’? Hierin zag je filmpjes van de vreemde en grappige dingen die kinderen kunnen zeggen. Wanneer je op het einde van je zwangerschap komt, kun je zelf zo’n programma maken met de meest vreemde dingen die (al dan niet) wildvreemden tegen je zeggen. Wij sommen er een paar voor je op:

 

1. Jeetje! Jij staat vast op het punt om te gaan bevallen!

Alsof je het nog niet zwaar genoeg had, met het meeslepen van het gewicht én de hormonen die door je lichaam razen. Deze opmerking horen veel vrouwen, maar sommigen ook al ver voor de uitgerekende datum. Frustrerend om te horen, maar bedenk je dat het heel bijzonder is om je kindje te dragen. Geniet er dus nog lekker van!

 

2. Weet je zeker dat je niet zwanger bent van een tweeling? Nee? Dan wordt het vast een reus!

Hoe een zwangere eruit ziet, zegt niets, he-le-maal niets, over hoe groot of klein het kind is. Jammer genoeg is niet iedereen van dit feit op de hoogte…

 

3. Dat mag je niet eten hoor!

Ok, misschien is het niet zo slim om vacuümverpakte vis of rauw vlees te eten of alcohol te drinken en te roken. Maar dat betekent niet dat je bij het benzinestation tegengehouden wilt worden door de kassière, die zelf zwanger was toen jij nog in luiers rondliep, wanneer je een broodje brie wilt kopen. De tijden veranderen en daarmee de voedingsadviezen ook. Vroeger werd er bijvoorbeeld ook gezegd dat je geen pittige gerechten mocht eten. Al denken ze daar in landen als Thailand en Indonesië heel anders over. Dus niet alleen per decennium, maar ook per land verschillen de voedingsadviezen!

 

4. Ik zou geen keizersnede nemen. Ik zou gewoon écht bevallen.

Dus een keizersnede is niet echt bevallen? Deze opmerking is bijzonder pijnlijk, zeker wanneer je kind achteraf onverhoopt met een keizersnede ter wereld moet komen. Je krijgt bijna het gevoel alsof je niet meetelt in mamaland. Misschien heb je niet de bevallingspijn die iemand ervaart bij een vaginale bevalling, maar wat mensen nog wel eens vergeten, is dat de pijn bij een keizersnede achteraf begint. Weken lang moet je wond genezen, mag je niets tillen en doet alles rondom je buik pijn. En dat houdt dus in dat je al die tijd bijna niets kan, terwijl de moeders met vaginale bevallingen dan alweer vrolijk over straat huppelen achter de kinderwagen. De ene bevalling is de andere niet, laten we elkaar vooral niet veroordelen!

 

5. Oh wat leuk, een zwangere buik! Ik voel even hoor…

Het ongevraagd je buik aanraken van mensen uit je omgeving kan al vervelend zijn, maar wanneer wildvreemden dit doen, kan dat even schrikken zijn. En het is leuk dat mensen zo meeleven met je, maar jouw buik en kind zijn natuurlijk geen gemeenschappelijk bezit. Dus voel je je hier niet prettig bij, geef dat dan aan. En zeg bijvoorbeeld: ‘Wat lief dat je zo meeleeft. Maar ik heb het liever niet.’

 

6. Is het wel gezond hoeveel je bent aangekomen? Hoe krijg je dat er straks in hemelsnaam weer af?

Misschien ben je omringd door health freaks en sportfanaten. Of simpelweg mensen die nog nooit zwanger zijn geweest. Hoe het ook zij; de vraag of het wel gezond is hoe jij zwanger bent, is niet oké. Waarschijnlijk zit je gewoon op een normaal gewicht. En ben je wel wat aan de forse kant? Troost je met de gedachte dat áls het niet gezond was geweest, je verloskundige al aan de bel had getrokken. Je kan veel vruchtwater hebben, veel vocht vasthouden of je kind duwt misschien al je ingewanden naar voren. Er zijn veel verschillende redenen waarom je wat voller kan zijn. Maar er groeit een kind in je, dus dat mag ook! En hoe je het er weer af krijgt? Een groot gedeelte gaat vanzelf en de rest met gezond eten, wat discipline en sporten ook. Dus maak je niet druk!