Houd je aan deze 5 regels en jij wordt gekroond tot Beste Kraamvisite van het jaar!

Houd je aan deze 5 regels en jij wordt gekroond tot Beste Kraamvisite van het jaar!
11 april 2018

Kraamvisite. Een ‘gezellige’ Hollandse traditie waar je niet onderuit komt als je een kindje hebt gekregen. Het principe is simpel: men komt even ‘oooh wat een schatje’ zeggen over de baby, eet een beschuitje, kruimelt je dekbed onder en vertrekt weer. Helaas kan er tussen de ‘oooh wat een schatje’ en het vertrek een hoop misgaan. Hoe help je de kersverse ouders echt in de kraamweek? 5 gouden regels!

 

1. Neem een écht attent kraamcadeautje mee

Je komt natuurlijk niet met lege handen aan als je op kraamvisite gaat. Een schattig pakje uitzoeken voor de baby klinkt makkelijk, maar is nog best een klus. Opeens ga je over elk detail nadenken: houdt de moeder wel van mintgroene stipjes? Is dit pakje wel handig met aan- en uittrekken? Daarnaast is de kans groot dat de commode la al bomvol met kleine kleertjes ligt. Koop dus liever iets op de groei, zodat de ouders een voorraadje hebben voor over een maand of drie. Ook een idee: neem niet iets voor de baby mee (die, laten we eerlijk zijn, hier zich later bar weinig van zal herinneren), maar geef de moeder een sushi-cadeaubon, zodat ze zich in bed ein-de-lijk weer tegoed kan doen aan dikke plakken rauwe vis. Of geef een massagebon voor als ze weer een beetje op de been is en wel een massage kan gebruiken. (Want dat kan ze.)

 

2. Overhandig een pan soep

Als je echt gaat voor die nummer één positie op de kraamvisite-ranglijst, neem dan naast een cadeautje ook een pan soep mee. Liefst met een vers stokbroodje. Koken schiet er namelijk nogal ‘s bij in tijdens de kraamweek. En wat is er dan fijner dan een gezond, huisgemaakt soepje? De ouders zullen je eeuwig dankbaar zijn.

 

3. Ding dong: sta niet onaangekondigd op de stoep

Iedereen die al moeder is weet dit: tijdens de kraamweek ben je gigadruk met voedingen, badjes, tempelcrème smeren, klooien met tepelhoedjes die telkens uit je handen floepen, temperaturen, verschonen, alles noteren, oneindig de verhalen van de kraamverzorgster aanhoren, naar de wc en terug strompelen, naar je baby staren, huilen om niks et cetera. En dan moet je tussendoor ook nog proberen zélf te eten en enigszins toonbaar kraamvisite ontvangen. Zorg er dus voor dat je nooit – nooit! -onverwachts op de stoep staat, zodat de ouders zich kunnen voorbereiden.

 

4. Houd de ‘60 minuten-regel’ in de gaten

“Wil je nog een kopje koffie? Of zal ik een wijntje inschenken?” “Nou, ja, gezellig, doe maar!” FOUT! De kersverse ouders bieden dit misschien wel aan, maar ze menen het niet. Ze herinneren zich nog vaag de tijd van voor de baby, toen koffiebezoek naadloos overging in een borrel, en daarom stoten ze nu semi-automatisch zinnen uit een vorig leven uit. Maar kraamvisite moet niet langer dan een uur duren. Ook al ziet de moeder er nog zo fit uit. Ben je echt een hele goede vriendin, of wellicht familie, en de kraamvrouw heeft drie keer gezegd dat ze écht niet moe is (plus je hebt een donkere kringen check gedaan) dan mag het misschien. Heel misschien.

 

5. Beperk het gesprek tot de baby, de bevalling, en de baby, en de bevalling

Je bent natuurlijk superblij dat je jouw vriendin/zus/goede collega weer ziet, en het is behoorlijk duidelijk dat zij veel heeft meegemaakt (als in: een kind gebaard), maar hé, er is in jouw leven ook razend veel gebeurd! Die-en-die zijn uitelkaar, zus-en-zo hadden laatst ruzie in de bar waar iedereen bij was, jullie nieuwe collega riekt een beetje en heeft een oogje op collega huppeldepup – allemaal héél belangrijk, maar wacht er even mee totdat de kraamvrouw weer een beetje geland is. Meestal is dat na een week of zes. Haar hersenpan staat stijf van de moederhormonen en veel verder dan het verhaal over de bevalling en het schema van de baby zal je niet komen tijdens het kraambezoek.