Een aankleedkussen gebruik je om je baby op te leggen tijdens het aan- en uitkleden en het verschonen.
Tip: Het kan handig zijn om twee aankleedkussens aan te schaffen, Ă©Ă©n voor boven en Ă©Ă©n voor beneden. Een los verschoningsmatje is ook een optie!
baby uitzetlijst
Een baby uitzetlijst is een lijst met alle items die je nodig zult hebben voor de komst van jouw baby. Prénatal heeft voor jou een handige baby uitzetlijst opgesteld. Een handige checklist, waarin je precies kan zien wat je nodig hebt voor en na je zwangerschap. Zo weet je zeker dat jouw kindje niets tekortkomt in de kraamperiode en ben je goed voorbereid. Let op: onze uitzetlijst is gebaseerd op een eerste (eenling)kindje.
Items met een *'tje zijn niet noodzakelijk om direct aan te schaffen.
Verzorging
Een aankleedkussenhoes zorgt er voor dat je kleintje lekker zacht ligt op het aankleedkussen, maar het beschermd ook je aankleedkussen tegen vuil. Veel ouders adviseren 3 aankleedkussenhoezen omdat er nog wel eens wat ongelukjes gebeuren, op deze manier heb je altijd een schone hoes in de kast liggen.
De nageltjes zijn erg fragiel en kunnen niet worden geknipt. Daarom is een zandvijl nodig om de nageltjes korter te kunnen maken.
Eigenlijk is het woord 'luier' heel verwarrend, want deze doeken hebben vele functies. Je kant ze namelijk gebruiken als handdoek, spuugdoek, matrasbeschermer, inbakerdoek en nog véél meer. Het handige aan deze doeken is dat ze extra snel drogen! Niet te missen in je uitzet dus!
Luiers zijn nu echt onmisbaar wanneer je kleintje er is. Het duurt namelijk nog wel even voordat hij/zij zindelijk is. Zorg er in ieder geval voor dat je 2 pakken newborn wegwerpluiers in huis hebt. Wanneer je kiest voor wasbare luiers; 24 wasbare luiers en 1 pak inlegluiers.
Tip: Het is soms fijn om een aantal verschillende billendoekjes uit te proberen welke jij en je kleintje het fijnst vinden. Het kan zijn dat jouw kleintje wat gevoeliger is voor bepaalde babydoekjes. Dus zorg dat je iets in huis hebt maar koop niet meteen een maandvoorraad!
Luieruitslag is een veelvoorkomende kwaal bij baby's. Luierzalf beschermt de huid van je baby en heeft ook een herstellende werking.
Tip: een babyhuidje is nog heel gevoelig, kies daarom voor een parfumvrije zalf!
De huid van je baby is erg gevoelig, bescherm daarom de huid tegen uitdroging met babybodylotion of babyolie. Omdat het huidje nog zo gevoelig is, raden we aan om een voor een parfumvrije variant te gaan! Dit houdt de huid soepel en zacht.
Tip: Babyolie kan ook handig zijn voor het opmeten van de temperatuur van je kleintje.
Tijdens de kraamweek heb je twee thermometers nodig, Ă©Ă©n voor jou en Ă©Ă©n voor je kleintje. In het prille begin is een rectale thermometer gewenst omdat deze het meest nauwkeurig is.
Altijd een doekje bij de hand om het mondje van je kleintje snel schoon te vegen.
De meningen zijn erover verdeeld, maar een fopspeen kan helpen om je baby rustig te krijgen of in slaap te laten vallen. Zuigen kan namelijk een geruststellend en kalmerend effect geven. Wel wordt geadviseerd om een baby pas een fopspeen te geven wanneer de borstvoeding goed loopt.
Tip: Neem altijd een reserve speentje mee onderweg, zodat je nooit zonder zit.
Zit het neusje van je kleintje verstopt? Met het neuspompje kan je het neusje weer schoon krijgen.
Natuurlijk bestaat er de kans dat je baby zo goed als kaal geboren word maar ook en volle bos haar is mogelijk! Een kam of borstel is dan wel zo handig. Ook voor het behandelen van kwaaltjes zoals berg is een borstel handig.
Een luieremmer is niet altijd noodzakelijk, het is vooral een plek waar je de luiers kan laten zodat ze niet lang blijven liggen in bijvoorbeeld de normale vuilnis zak. Zo zijn er ook speciale luieremmers die de geur tegenhouden.
Badderen
Mocht je geen bad in huis hebben, is dit erg handig om jouw kleintje in te wassen. Tip: mocht je niet veel ruimte in huis hebben, kijk dan naar een opvouwbaar bad.
Met de badslang kan je het badje langzaam en gemakkelijk laten leeglopen.
Om te voorkomen dat het badje te warm is (maximaal 37 graden) kan je met de badthermometer de tempratuur meten. Check het even met je eigen hand/elleboog en gebruik de thermometer als richtlijn.
De huid van jouw kleintje is erg gevoelig. Om jouw kleintje zo zacht mogelijk te kunnen verzorgen, kan je hydrofiele washandjes gebruiken. Deze drogen extra snel en zijn prettig voor de huid. Met drie washandjes weet je zeker dat je niet misgrijpt als er een in de was zit.
Wanneer jouw kleintje uit bad komt is het verschil in temperatuur enorm groot. Met een badcape wikkel je jouw kleintje snel in een grote doek die snel vocht opneemt. Hierdoor blijft jouw kleintje lekker warm. Met drie badcapes voorkom je dat je misgrijpt als ze vuil zijn geworden.
Tip: als jouw kleintje groter wordt kun je deze badcape nog zeker gebruiken, een badjasje is enorm handig voor bij een bezoek aan het consultatiebureau.
Met een waskom zorg je ervoor dat je jouw washandje zeepvrij kunt maken tijdens het badderen.
Dit is een nice to have item. Je kleintje vasthouden tijdens het badderen kan best onhandig zijn. Je kan je kleintje daarom ook in een badinzet leggen, waardoor je beide handen vrij hebt. Laat je kindje nooit alleen wanneer hij/zij in de badinzet ligt!
De huid van je pasgeboren baby is nog erg gevoelig en kwetsbaar. Het daarom beter om in bad alleen een scheutje babybadolie te gebruiken. Na 4 maanden kan je overstappen op milde babyzeep. Om allergische reacties te voorkomen adviseren we altijd een parfumvrije zeep/shampoo te gebruiken.
Babykamer
Een babybedje is een wieg of ledikant waar je baby in kan slapen. Een wieg is alleen geschikt voor de eerste maanden. Daarna kun je overstappen op een ledikant. Heb je je kleintje graag naast je de eerste maanden? Kijk dan eens naar een co-sleeper!
Zorg dat het matras perfect past, zodat het niet gaat schuiven. Mocht je kindje graag op zijn of haar buik slapen, dan zijn hiervoor speciaal extra ademende matrassen en toppers.
Dit is een beschermer voor de onderkant van het matrasje. De noppen zorgen er tevens voor dat het matrasje niet gaat schuiven.
Een hoeslaken kan snel vies worden door kleine ongelukjes. Veel ouders adviseren daarom 3 hoeslakens om er zeker van te zijn dat er een schone in de kast ligt voor jouw kleintje. Een hoeslaken op het matras, een hoeslaken schoon in de kast en een hoeslaken in de was.
Aan het begin kan jouw kleintje slecht zelf zijn temperatuur regelen. Doormiddel van een dekentje heeft jouw kleintje het niet te koud. Het dekentje kan ook gebruikt worden in de kinderwagen of later als bedsprei. Er worden er twee geadviseerd voor als er Ă©Ă©n in de was zit.
Lakentjes worden gebruikt om over jouw kleintje heen te leggen, als laagje tussen jouw kleintje en het dekentje. Kies jij na de wieg een slaapzak? Dan zijn de ledikant lakentjes en -dekentjes niet nodig.
De molton zorgt voor een extra bescherming voor je matras en zit onder je hoeslaken.
Meer en deels van de dag ben je bij je kleintje. Maar ook tijdens slaapjes in een andere kamer wil je je baby goed in de gaten kunnen houden. Dit kan makkelijk met een babyfoon, wil je graag horen Ă©n zien wat je kindje doet tijdens een slaapje, dan is een babyfoon met camera echt een uitkomst.
Kies de juiste babyfoon doormiddel van onze keuzehulp ›
Je pasgeboren baby kan nog niet zijn/haar eigen temperatuur goed regelen. Een kruik is daarom een goed hulpmiddel om warm te blijven. Een kruik kan erg warm zijn en daarom is het wel belangrijk om er een kruikzak omheen te doen.
Tip: Na de kraamweek is een kruik ook makkelijk om het bedje of kinderwagen even voor te verwarmen in de koude dagen!
De kruikenzak kan eenvoudig en stevig worden dicht gestrikt door middel van de aangestikte band. Door de badstof wordt de warmte goed vastgehouden en blijft de kruik lang warm.
Wanneer je kindje onrustig slaapt onder een dekentje kan je overwegen een inbaker of slaapzak aan te schaffen.
Voor mama
Koop de voedingsbh's pas de laatste weken van de zwangerschap i.v.m. de nog groeiende cup/omvang tijdens je zwangerschap.
Wil jij makkelijk, snel en overal je kindje kunnen voeden dan is voedingskleding echt een must. Door de handige clips en sluitingen is het makkelijker om je kindje te voeden.
Tussen de borstvoedingen door, maar ook zeker als je geen borstvoeding geeft, kunnen je borsten weleens lekken. Zoogcompressen vangen de melk op en voorkomen natte vlekken in je kleding. Je kan kiezen tussen wasbare of wegwerp zoogkompressen.
Heb je last van gevoelige of droge tepels of heb je last van tepelkloven? Een Tepelcreme helpt bij het herstellen en verzachten van de tepel en de huid erom heen.
Wanneer je je kindje de borst of fles geeft is het fijn dat je wordt ondeersteund door een speciaal kussen.
Tip: Een grote voedingskussen kan je tijdens de zwangerschap ook gebruiken tijdens het slapen.
Vaak zit er al 1 hoes om je kussen heen (niet bij alle voedingskussens), bij een ongelukje is het handig dat je snel een nieuwe hoes om je voedingskussen kan doen
Bevallen
(1 matrasbeschermer, 2 kraammatrassen - 5 onderleggers - 2 pakken kraamverband - 1 navelklem - 1 flesje alcohol - 2 doosjes steriele gaaskompressen - 1 pak verbandwatten)
Het kan zijn dat je van de verzekering geen kraampakket ontvangt, kijk dit goed na op je polis. De artiklen uit een kraampakket worden veelal gebruikt bij een thuisbevalling. Ook voor en na de bevalling maak je gebruik van items uit het kraampakket
Na de bevalling is het fijn om een wat dikker verband (kraamverband) te gebruiken.
Zet je vlucht koffer/tas op tijd klaar voor als je (onverwachts) naar het ziekenhuis moet! Meer weten wat je allemaal in je ziekenhuistas/vluchtkoffer moet hebben? Lees meer ›
Aankleden
Rompers zijn niet te missen in de garderobe van je kindje! Voor je pasgeborene geven wij het advies om minstens 6 rompers van maat 50/56 in huis te hebben. De meeste ouders schaffen meer dan 10+ stuks aan rompers aan, zodat je in het begin wat vaker kan wisselen en genoeg hebt voor 'ongelukjes'.
Tip: Bij een overslagromper hoef je niks over het hoofdje van je kindje te trekken, dit maakt het makkelijker met het aantrekken van het rompertje.
Afhankelijk van in welk seizoen je kindje geboren zal worden, heb je in de zomer een aantal T-shirts met korte mouwen nodig, in de winter juist shirts met lange mouwen en truien. T-shirts en truien met drukknoopjes en/of een overslag maken het aan- en uitkleden makkelijker. We raden aan om minimaal 3 stuks maat 50/56 en 3 stuks maat 56/62 in huis te hebben, dit omdat je niet precies weet hoe groot je kindje zal zijn bij de geboorte.
Meer tips nodig over hoeveel stuks kleding je nodig hebt? Lees ons blog ›
Je kleintje heeft natuurlijk ook broeken of leggings nodig. Voor je kleine zitten joggingbroeken of leggings het lekkerst. Zeker de eerste weken zijn broekjes met een elastiekband bovenin het makkelijkst. Kijk ook eens naar sokbroekjes of boxpakjes. Hierbij zitten er soms al sokjes aan het broekje vast! We raden aan om minimaal 3 stuks maat 50/56 en 3 stuks maat 56/62 in huis te hebben, dit omdat je niet precies weet hoe groot je kindje zal zijn bij de geboorte.
Meer tips nodig over hoeveel stuks kleding je nodig hebt? Lees ons blog ›
De eerste dagen kan je kindje niet zijn/haar eigen temperatuur goed regelen. Een groot deel van de warme verdwijnt via het hoofdje uit het lichaam. Een mutsje kan de kleine helpen om op temperatuur te blijven.
Sokjes houden de voetjes van je kleintje lekker warm.
Slofjes geven net de extra warmte aan de voetjes bij een koude dag of als je naar buiten gaat.
Omdat je kleintje nog niet goed zijn/haar eigen temperatuur kan regelen is het handig om een warme jas om warm vestje te hebben voor wanneer je naar buiten gaat. Bijvoorbeeld als je na de bevalling van het ziekenhuis naar huis gaat. Is het hartje zomer en snikheet buiten? Dan is een zomerjasje voldoende.
Tip: één maatje groter om makkelijk aan te trekken over kleding heen en past beter in de draagzak.
Er op uit
Heerlijk met je kindje naar buiten? Laat je goed informeren over de juiste keus kinderwagen.
Wanneer je op pad gaat met je kleintje neem je altijd (te) veel spullen mee, in een luiertas/rugzak kan je alles georganiseerd meenemen, een tas met meerdere vakjes is aan te raden.
Deze autostoel is te gebruiken va 0 tot ondeveer 15 maanden. In deze autostoel neem je je kindje velig mee op pad.
Meer hulp nodig? Gebruik onze handige keuzehulp ›
Tip: De groep 0 autostoel kan je vaak ook op je kinderwagen plaatsen.
Op een base klik je de groep 0 autostoel, laat je hierbij goed informeren of gebruik voor de juiste combinatie dit is namelijk merk gerelateerd.
Gebruik onze handige keuzehulp ›
Doormiddel van een adapter kan je de autostoel (groep 0 ) op je kinderwagenframe klikken. Let hier bij wel goed op het is namelijk merk gerelateerd.
Je kindje lekker dicht tegen je aan, je handen vrij en kunnen doen wat je wilt?
Kies de juiste draagzak of doek doormiddel van onze keuzehulp ›
Afhankelijk van in welk seizoen je kleintje geboren zal worden, kun je dit item wel/niet aanschaffen.Vaak past een slaapzak of wikkeldeken hier ook in. Dit kan je herkennen door de filter geschikt voor autostoel.
Afhankelijk van in welk seizoen je kleintje geboren zal worden, kun je dit item wel/niet aanschaffen. Slecht weer en toch naar buiten willen/moeten? Een regenhoes om je reiswieg zorgt ervoor dat de reiswieg en je kindje droog blijven.
Afhankelijk van in welk seizoen je kleintje geboren zal worden, kun je dit item wel/niet aanschaffen. Slecht weer en toch naar buiten willen/moeten? Een regenhoes om je kinderwagenzit zorgt ervoor dat de kinderwagenzit en je kindje droog blijven.
Afhankelijk van in welk seizoen je kleintje geboren zal worden, kun je dit item wel/niet aanschaffen. Lekker naar buiten wanneer de zon schijnt? De parasol helpt de zon weg te houden bij je kleintje.
Tip: Let hierbij goed op met merk kinderwagen, niet alle parasolletjes passen op elk frame.
Afhankelijk van in welk seizoen je kleintje geboren zal worden, kun je dit item wel/niet aanschaffen. Is er een zonnetje of is er een felle lucht? Een zonnescherm voorkomt dat je kleintje er last van heeft.
Flesvoeding
Wanneer je voeding via het flesje geeft is het handig om 2 flessen in huis te hebben. Omdat je ze vaak gebruikt, is het in huis hebben van meerdere flesjes handig. Het is belangrijk om flesjes te gebruiken die geschikt zijn voor je pasgeboren baby. Voor de eerste weken is een inhoud van 125 ml voldoende.
Tip: heb je het geschikte flesje (na uitproberen) voor je pasgeboren baby gevonden? Kijk dan eens naar een starterset van dit merk!
Omdat je ze vaak gebruikt, is het in huis hebben van extra spenen handig. Het is belangrijk om spenen te gebruiken die geschikt zijn voor je pasgeboren baby.
Met de flessenborstel/reiniger kom je echt tot onderaan in je fles om deze schoon te maken.
Tip: Soms zit er ook een losse reiniger bij voor het schoonmaken van je flessenspeen.
Tot 4 jaar heeft je kindje extra vitamine D nodig. Informeer hiervoor je kraamzorg/consultatie bureau.
In een flesverwarmer kan je fles en borstvoeding opwarmen. Wanneer je kleintje wat ouder is kan je hier ook een potje in opwarmen.
Na het afwassen van je flesje blijven er toch nog wat bacteriën achter in de fles. Met een magnetronsterilisator zorg je ervoor dat alle bacteriën van de fles/spenen zijn verdwenen.
Zo neem je meerdere poedermelk voedingen afgemeten mee.
Nadat je de fles hebt gewassen en gesteriliseerd kan je de fles ''uithangen'' op een handig rekje. Zo komen er geen bacterien meer bij je flesje.
Borstvoeding
Wil je borstvoeding geven maar ben je niet altijd bij je baby in de buurt om borstvoeding geven, dan is kolven een goede oplossing. Maar, koop deze pas nĂ¡ je bevalling en in overleg met je verloskundige of kraamzorg en laat je hierbij goed informeren!
Om je voeding te kunnen bewaren kan je gebruik maken van een bakje, zakje of een flesje. Dit is maar net wat jij makkelijk vind en waar je de ruimte voor hebt.
Tip: Kijk ook eens goed wat het merk van jouw kolf voor bewaarmogelijkheden heeft.
Tussen de voedingen/kolfsessies door kunnen je borsten weleens lekken. Je kunt dan gebruikmaken van zoogcompressen die de melk opvangt zodat het vlekken in je kleding voorkomt. Je kan kiezen tussen wasbare of wegwerp zoogkompressen.
Tot 4 jaar heeft je kindje extra vitamine D nodig. Informeer hiervoor je kraamzorg/consultatie bureau.
Bij het geven van borstvoeding moet je altijd vitamine K als toevoeging gebruiken. Informeer hiervoor je kraamzorg/consultatie bureau.
Koop de voedingsbh's pas de laatste weken van de zwangerschap i.v.m. de nog groeiende cup/omvang tijdens je zwangerschap.
Heb je last van gevoelige of droge tepels of heb je last van tepelkloven? Een tepelcreme helpt bij het herstellen en verzachten van de tepel en de huid erom heen.
Thuis
Een eigen 'rustig' plekje in de woonkamer voor je kleintje creëer je met een box.
Een boxkleed wordt vaak voor meerdere speelmomenten in het huis gebruikt, zowel in de box als op de grond met een babygym.
Als je jouw kleintje wilt laten slapen in de box, heeft hij een goede en zachte ondergrond nodig. Het boxmatras zorgt ervoor dat hetniet verschijft en zacht ligt. Zorgt er ook voor dat jouw kindje minder hard valt als hij leert zitten.
Even wat anders dan liggen voor je kindje, met een wipstoel went je kindje aan wat rechter op te zitten.
Tip: Een wipstoel of bouncer gebruik je ook voor het geven van het eerste hapje.
Voor later
Op vakantie of uit logeren? Je eigen campingbed en matrasje zijn altijd fijn om mee te nemen. Handig op te vouwen tot een klein pakket.
Even geen plek in de auto voor je kinderwagen, op vakantie met het vliegtuig of gewoon in plaats van je kinderwagen. Een buggy is een stuk compacter dan de kinderwagen, wel adviseren we de buggy pas te gebruiken wanneer je kindje goed zelfstandig kan zitten! (+- 9 maanden)
Zodra je kindje zichzelf kan verplaatsen is het aan te raden een traphek te plaasten om ongelukken te voorkomen bij de trap.
Houd kasten en deurtjes gesloten.
Zo voorkom je dat je kleintje de vingertjes in het stopcontact steekt.
Als je kindje ongeveer 9 maanden is kan je mee op de fiets, dit kan zowel een fietsstoeltje voorop zijn, maar ook achterop. Let op: je kindje moet goed zelfstandig kunnen zitten wil je samen op de fiets stappen!
Tip: koop twee of drie dezelfde knuffels, voor het geval de lievelingsknuffel kwijt raakt.
Buiten het luisteren, helpt de muziekmobiel met de ontwikkeling van de hand- en oogcoördinatie. De muziekmobiel is eenvoudig te bevestigen aan het bedje of aan de box.
Je kindje verveelt zich niet wanneer hij/zij op het speelkleed aan het spelen is.
Slabs zorgen ervoor dat de kleding van je kleintje schoon blijft tijdens het eten. Ook kunnen kleinere slabs helpen wanneer je kleintje veel kwijlt!
Een kinderstoel kan het handig maken om je kindje eten te geven wanneer hij/zij daar aan toe is. Wel adviseren we om een kinderstoel pas te gebruiken als ze zelfstandig kunnen zitten.