Hollandse kraamtradities

Hollandse kraamtradities

Iedereen kent de tradities die bij een geboortefeest horen zoals beschuit met muisjes, de kleur roze voor een meisje en blauw voor een jongetje. Maar weet je ook waar deze tradities vandaan komen?

Beschuit met muisjes
Deze gewoonte stamt uit de negentiende eeuw en was oorspronkelijk alleen weggelegd voor de rijkere lagen van de bevolking. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. De 'gewone' mensen aten witbrood met suiker om een geboorte te vieren. Tegenwoordig kan iedereen genieten van beschuit met muisjes!

Blauw en roze
Vroeger was men vaak blijer met een zoon dan met een dochter, omdat een zoon de naam en familiestamboom voortzette. Mensen geloofden dat ze boze geesten zouden oproepen als ze hun blijheid zouden laten merken. Daarom beschermden ze hun zoon met de kleur blauw. Blauw is tenslotte de kleur van de hemel, van de lucht.

Niemand weet precies waarom de kleur roze bij meisjes hoort. Hier bestaan verschillende verklaringen voor. Gelukkig zijn wij niet bang meer voor boze geesten, en zijn we even blij met een meisje als met een jongetje. Versier je huis van binnen en van buiten met roze of blauwe slingers en ballonnen!

Luiertaart
Een heel bijzonder en praktisch cadeau voor een kraamvrouw is een luiertaart. Functioneel én leuk. Het maken van een luiertaart is heel simpel: Je hebt ongeveer 2 pakken newborn luiers nodig. Je rolt de luiers op tot ‘rolletjes’ en bindt ze vast met lintjes. Zet één rolletje rechtop en een aantal andere rolletjes hier omheen in de vorm van een cirkel. Je bouwt een aantal cirkels van luiers om deze cirkel heen. Net zoveel als je zelf wilt.

Verstevig de cirkels door ze met een lintje vast te binden. Dit is de onderste laag van je taart. Je maakt nog twee andere ‘lagen’. Natuurlijk steeds iets kleiner. Plaats de taartlagen op elkaar. Je versiert de luiertaart met lintjes. Hang met knijpertjes allemaal kleine cadeautjes aan de taart!